c S
Dnevne novosti

Policije Hrvatske i Crne Gore jačaju suradnju

03.06.2010 07:05 PODGORICA, 1. lipnja 2010. Hrvatska i crnogorska policija uspostavit će zajednički operativni tim radi što učinkovitije borbe protiv organiziranog kriminala, priopćili su u Podgorici direktori policijskih organizacija Hrvatske i Crne Gore Oliver Grbić i Veselin Veljović.
Grbić i Veljović su isto tako rekli da u tom poslu svi moraju početi djelovati proaktivno i preventivno te da su dosadašnjom međusobnom suradnjom vrlo zadovoljni.

"Ono što mogu prigovoriti i sebi i kolegama jest to da smo u proteklim vremenima reagirali isključivo posljedično - dakle kad bi nastala štetna posljedica u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili u nekoj od zemalja u okružju, onda bi ta razmjena korisnih informacija i policijska suradnja bila na visokoj i zavidnoj razini", kazao je ravnatelj hrvatske policije Grbić. Dodao je da hrvatska i crnogorska policija imaju procjenu ugroženosti od kriminaliteta te da će zajedničkim radom utvrditi koje kriminalne skupine djeluju na kojem terenu, otkriti njihove nositelje i prikupiti što više podataka i dokaza o njihovu kriminalnom radu.

Grbić je napomenuo da su sve policije u okružju svjesne da je borba protiv kriminala samo na lokalnoj razini unaprijed osuđena na propast te da je potrebno povezati sva raspoloživa saznanja i razmjenjivati sve korisne podatke ne samo na nacionalnoj razini nego i s policijskim organizacijama u susjedstvu i u globalnom okružju.

Hrvatski i crnogorski policijski ravnatelji dogovorili su se i o otvaranju zajedničkog kontakt centra u području Prevlake, na graničnom prijelazu Debelom brijegu, koji će posebno pratiti sigurnost prometa, osobito u vrijeme ljetne turističke sezone, kad su prijelazi preko granice najčešći.

Oni su kazali da se režim i protokol koji uređuje Sporazum o suradnji i kretanju u pograničnom dijelu, u području Prevlake, obostrano poštuje i da su zajedničke ophodnje djelotvorne na moru. Sugovornici su ocijenili da je suradnja policija dviju zemalja vrlo kvalitetna, profesionalna i sadržajna u svim područjima.