c S
Dnevne novosti

Jandroković s Hagueom: nova britanska vlada snažno podupire Hrvatsku

03.06.2010 07:05 SARAJEVO, 2. lipnja 2010.(Hina), Nova britanska vlada snažno podupire Hrvatsku na njezinu putu prema Europskoj uniji, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji se u srijedu u Sarajevu na rubu konferencije "EU - Zapadni Balkan" sastao s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom.
"Velika Britanija pruža potporu Hrvatskoj za članstvo u Europskoj uniji", rekao je Jandroković i objasnio da je novoga britanskog ministra vanjskih poslova izvijestio o tome što Hrvatska čini kako bi što prije završila pregovore te o reformama koje se provode."Dobio sam jasne naznake da će Velika Britanija snažno podupirati Hrvatsku", izjavio je Jandroković.

Hrvatski ministar vanjskih poslova istaknuo je kako su kriteriji za članstvo u Europskoj uniji dobro poznati i isti za sve te da nema nekih novih uvjeta."Nema novih kriterija. Oni su i ovako vrlo striktni, a Hrvatska kao zemlja u završnoj fazi pregovora i sama svjedoči koliko je zahtjevno pregovarati", rekao je Jandroković novinarima.

Dodao je kako upravo zato kolegama iz susjednih zemalja prenosi da nije dovoljno dobiti tek politički znak da se može postati članicom EU-a jer nakon toga slijede mnoge tehničke prilagodbe te promjene u državi i društvu kako bi se dosegnuli europski standardi.