c S
Dnevne novosti

EU: Albanija i BiH u bezviznom režimu do konca godine?

04.06.2010 07:10 LUXEMBOURG, 3. lipnja 2010.(Hina/Reuters), Europska unija mogla bi do konca godine ukinuti obveznu vizu za državljane Bosne i Hercegovine te Albanije, ali te dvije zemlje moraju se potruditi da ispune sigurnosne zahtjeve EU-a, objavilo je u četvrtak španjolsko predsjedništvo EU-a.
Europska komisija preporučila je ovog mjeseca da se državljanima BiH i Albanije dopusti putovati u EU bez vize, pružajući tako potporu stabilnosti i demokratskim reformama u tim dvjema zemljama zapadnog Balkana. No one još moraju uvjeriti članice i parlament EU-a da ispunjavaju uvjete za putovanje bez vize.

"Nadamo se da će do jeseni ispuniti svoje obveze", rekao je španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubacalba nakon susreta s kolegama iz EU-a u Luxembourgu. U mjesecima koji dolaze ove dvije zemlje morat će pokazati jaču volju u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala te u boljoj provedbi zakona.

Po ocjeni međunarodne organizacije za borbu s korupcijom Transparency Internationala, korupcija je u BiH i Albaniji veći problem nego u bilo kojoj članici EU-a, pa čak i u Ruandi i Kini. "Prerano je govoriti o točnom datumu (za liberalizaciju viznog režima) budući da još nisu ispunjeni zahtjevi", rekao je neimenovani europski diplomat za agenciju Reuters.