c S
Dnevne novosti

Ukrajina odustaje od pristupa NATO-u

04.06.2010 07:10 KIJEV, 3. lipnja 2010.(Hina/AFP), Ukrajinski parlament izglasao je u četvrtak u prvom čitanju zakon koji toj bivšoj sovjetskoj republici daje status "nesvrstane" zemlje, čime okončava plan pristupa NATO-u, kao što je obećao predsjednik Viktor Janukovič.
Taj tekst pripremljen na inicijativu šefa države potvrdilo je 253 zastupnika od ukupno 450 zahvaljujući glasovima parlamentarne koalicije vjerne Janukoviču. Janukovič od svog izbora u veljači vodi politiku ubrzanog zbližavanja s Moskvom, koja se protivi mogućnosti da se Kijev pridruži Sjevernoatlantskom savezu. "Predsjednik predlaže ukidanje pitanja pristupa NATO-u koje je podijelilo ukrajinsko društvo, uglavnom nesklono integraciji u euroatlantsku organizaciju", rekao je zastupnicima premijer Mykola Azarov.

Taj dokument utvrđuje temeljna načela državne politike, među kojima je zadržavanje politike nesvrstavanja Ukrajine, što znači njezino nesudjelovanje u vojno-političkim savezima. Tekst spominje nastavak "konstruktivne suradnje s NATO-om", ali ne spominje pristup. Predsjednik Janukovič je više puta nagovijestio da neće podržati pristup Kijeva u NATO, ideju svog prozapadnog prethodnika Viktora Juščenka.

Janukovič se poput svog prethodnika zalaže za ulazak Ukrajine u Europsku uniju. Obećavši da će naći ravnotežu između Istoka i Zapada, novi predsjednik je odbacio prijedlog Moskve da se pridruži Carinskoj uniji koju sačinjavaju Rusija, Bjelorusija i Kazahstan. Janukovič nije odgovorio na poziv svog ruskog kolege Dmitrija Medvedeva da se pridruži Moskvi u vojnom savezu s drugim bivšim sovjetskim republikama. Medvedev je ponudu iznio tijekom posjeta Kijevu, rekavši da bi Ukrajina trebala postati članica ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO).