c S
Dnevne novosti

Šimonović očekuje da će Brammertzovo izvješće omogućiti otvaranje poglavlja 23

04.06.2010 07:15 ZAGREB, 3. lipnja 2010.(Hina), Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je u četvrtak da očekuje kako će i pisano i usmeno izvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza biti takvo da omogući otvaranje poglavlja 23 u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om.
Ministar Šimonović je u izjavi za Hrvatski radio rekao da će "tužitelj Brammertz 18. (lipnja), odnosno 16., po novom, predstaviti svoje izvješće". "Ono što očekujemo to je da i pisano izvješće, koje će uskoro biti cirkulirano u New Yorku, i usmeno izvješće, budu takvi da omoguće otvaranje poglavlja 23", izjavio je Šimonović.

Prema diplomatskim izvorima, Brammertz je u pisanom izvješću, koje će usmeno predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a, ustvrdio da "postoji napredak u kvaliteti istrage" u vezi s topničkim dnevnicima iz operacije Oluja, ali da njome još nije utvrđeno kuda su točno kolali traženi dokumenti te da je potrebno nastaviti istragu u još nekim smjerovima. Sličnu ocjenu Brammertz je dao i za svog posjeta Hrvatskoj prošli tjedan.

Diplomatski izvori za Hinu su kazali da je Brammertzovo izvješće u skladu s očekivanjima, te da takva ocjena ostavlja dovoljno prostora za EU da donese odluku o otvaranju pregovora u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava krajem ovoga mjeseca. "Mislim da sada postoje realni izgledi da se to poglavlje otvori krajem ovoga mjeseca. Brammertzovo izviješće ostavlja dovoljno prostora za pozitivan ishod", rekao je Hini europski diplomat.