c S
Dnevne novosti

Ministarstvo o Strategiji regionalnog razvoja

07.06.2010 07:35 ZAGREB, 5. lipnja 2010. Strategija regionalnog razvoja, koju je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstava i vodnoga gospodarstva predložilo Vladi RH i koju je Vlada usvojila na svojoj 59. sjednici, temeljni je strateški dokument budućeg dugoročnog razvoja Republike Hrvatske, a njen je osnovni cilj ravnomjerniji razvoj zemlje i smanjenje društveno-gospodarskih razlika, priopćeno je iz toga ministarstva.
Strategija, donesena temeljem Zakona o regionalnom razvoju, napravljena je na principu partnerstva, ona usmjerava a ne nameće aktivnosti i mjere, što je u skladu sa strateškim smjernicama EU kao i njezinom kohezijskom politikom, kaže se u priopćenju.

Županijske razvojne strategije su po prvi puta zakonska obveza, a definiraju razvojne prioritete unutar županija od zajedničkog interesa za cijelo područje, u skladu s nacionalnom Strategijom o regionalnom razvoju, kaže se u priopćenju.

Indeks razvijenosti uvodi se kao novi alat za mjerenje razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave. On će biti pokazatelj koliko je određeno područje iznad ili ispod prosjeka države.

Prema izračunatom indeksu, kao objektivnom pokazatelju, ubuduće će se određivati koja županija, grad ili općina treba pomoć države, u kojem segmentu i u kolikom financijskom iznosu.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić zahvalio se načelnicima, gradonačelnicima, županima, predstavnicima udruga, gospodarskih subjekata, znanstvene zajednice i svima ostalima koji su aktivno sudjelovali u pripremi dokumenata politike regionalnog razvoja, kaže se među ostalim u priopćenju.