c S
Dnevne novosti

Plenković: ne očekujemo da će ijedna članica EU-a raspisati referendum o pristupu Hrvatske

08.06.2010 07:11 BRUXELLES, 7. lipnja 2010.Hina, Hrvatska ne očekuje da će ijedna zemlja članica EU-a na referendumu odlučivati o ratifikaciji njezina pristupnog ugovora, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković.
"Ne vjerujem da će neka zemlja članica EU-a uvrstiti pristupni ugovor s Hrvatskom na referendum", rekao je Plenković na predavanju u Centru za europske političke studije (CEPS) u Bruxellesu. Plenković je istaknuo da bi trebalo izvući pouke iz nekoliko neuspješnih referenduma u Europi, kad je njihov ishod imao posljedice i izvan zemlje u kojoj je glasovanje provedeno te da bi stoga vlade trebale preuzeti odgovornost i potvrditi hrvatski pristupni ugovor u svojim parlamentima.

Rekavši da će se referendum u Hrvatskoj održati prije nego se potpiše pristupni ugovor, istaknuo je da ne bi bio zadovoljan da referendum prođe s tijesnom većinom, jer je za tako krupnu odluku strateški važno imati solidnu većinu. Državni tajnik je u predavanju pred diplomatima, novinarima i predstavnicima interesnih skupina izložio hrvatski put prema Europskoj uniji, kontekst u kojem je taj put tekao te razloge zašto se pristupni proces toliko oduljio. Plenković je odustajanje Europske unije od prakse da se unaprijed odredi datum kad će neka zemlja ući ocijenio razumljivom sa stajališta Bruxellesa, ali je istaknuo da to ne pomaže zemljama koje pregovoraju jer se tako ipak gubi motivacija za reforme.

Također je odbacio ocjene koje se u zadnje vrijeme mogu čuti od europskih dužnosnika kako je kvaliteta pristupnog procesa važnija od njegove brzine. "Mislimo da je brzina, ako ne važnija, onda jednako važna kao i kvaliteta", rekao je Plenković. Izrazivši nadu da će Hrvatska u lipnju ili srpnju otvoriti tri poglavlja i zatvoriti veći broj poglavlja, ustvrdio je da će na otvaranje poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, prilično utjecati ocjena haaškog tužitelja Sergea Brammertza.

On će u ponedjeljak u Luxembourgu ministrima vanjskih poslova EU-a govoriti o suradnji s haaškim tužiteljstvom zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Rekao je da je Hrvatska učinila sve što je mogla da bi ispunila sve naloge haaškog tužiteljstva te izrazio nadu da će zemlje članice o tome biti potanko obaviještene.