c S
Dnevne novosti

Ministar Šimonović: natječaj za probacijske službenike ovog mjeseca

08.06.2010 07:18 VARAŽDIN, 7. lipnja 2010.(Hina), Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je  u Varaždinu da će ovog mjeseca biti raspisan natječaj za probacijske službenike.
"Ovog mjeseca krećemo u natječaj za probacijske službenike. Legislativni dio je pripremljen, organizacijski je odrađen. Osim ureda u Zagrebu, u Hrvatskoj će biti još 12 probacijskih središta", rekao je ministar Šimonović nakon skupa u povodu početka Projekta potpore hrvatskom pravosuđu. Dodao je kako je dovoljno zainteresiranih te da će za njih biti organiziran "ubrzani trening".

Objasnio je kako tu, bez obzira na to što je na snazi vladina zabrana zapošljavanja, a budući da je riječ o europskim projektima u sklopu pregovora s EU-om, tj. poboljšanju uvjeta u zatvorima, ta zabrana ne vrijedi. Zakon o probaciji, tj režimu nadzirane slobode tijekom kojeg se provode postupci smanjenja rizika da počinitelj ponovno počini kazneno djelo, donesen je prošle godine, a njegovom bi se primjenom trebao rasteretiti zatvorski sustav i kaznionice u kojima je danas oko 5200 osoba.

Osim probacijom prenatrpanost će se riješiti i dogradnjom zatvora. Tako će se još do kraja godine dograditi zatvor u Glini sa 420 novih mjesta. Bitni pomaci učinjeni su i u poboljšanju uvjeta u zatvorima u Zagrebu i Šibeniku. Jedan se kredit dogovara s bankom Vijeća Europe. Kako je rekao ministar dobili smo bespovratni novac za studiju izvedivosti projekta za Šibenik i u tijeku je priprema. Dodao je kako je projekt za Remetinec načinjen te da se dovršava tzv. papirnati dio pa se uskoro može očekivati i početak radova.

Šimonović se nada da će prije preuzimanja dužnosti pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava u New Yorku dočekati otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 - Pravosuđe i ljudska prava, dovršetak rasprava o ustavnim amandmanima te potpisivanje sporazuma sa Srbijom o izručenju za organizirani kriminal i korupciju. Sve tri stvari trebale bi biti potpisane i dovršene do 15. srpnja. Tog datuma, najavio je ministar, njegova nasljednika trebao bi potvrditi Hrvatski sabor.