c S
Dnevne novosti

ICC blizu dogovora o progonu država agresora

08.06.2010 07:14 KAMPALA, 7. lipnja 2010.(Hina/Reuters), Izaslanici na sastanku država članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) približili su se u ponedjeljak dogovoru koji bi tome sudu dopustio progon država koje su okupirale ili napale druge države.
Kompromis na konferenciji ICC-a o zločinu agresije tiče se uloge Vijeća sigurnosti UN-a u ocjeni je li se čin agresije doista dogodio. Nacrt dokumenta, koji su izradile Argentina, Brazil i Švicarska, daje glavnu, ali ne i ekskluzivnu ulogu Vijeću sigurnosti UN-a u odlučivanju je li se dogodila agresija, i kao kompromis pozdravila ga je većina izaslanika.

"Mislim da možemo biti umjereno optimistični u pogledu rezultata", rekao je jordanski princ Zeid koji je predsjedao radnom skupinom za zločin agresije. Prema nacrtu, o pokretanju istrage odlučuju tužitelji ICC-a i predraspravni suci, čime su zamijenjena ranija rješenja koja su te ovlasti davale Međunarodnomm sudu pravde (ICJ) i Općoj skupštini UN-a.

No, njegova sudbina ovisi o tome hoće li ga ratificirati ili prihvatiti sedam osmina članica ICC-a, što bi prema nekim izaslanicima moglo potrajati godinama. ICC trenutno ima 111 članica. Dotad će Vijeće sigurnosti, čije su odluke više političke nego strogo pravne, odlučivati o tome treba li ICC pokrenuti istragu - tzv. vanjski filter.