c S
Dnevne novosti

Okrugli stol TIH-a o financiranju političkih programa

09.06.2010 07:33 ZAGREB, 8. lipnja 2010. Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji je u saborskoj proceduri, donosi niz dobrih rješenja u odnosu na postojeću zakonsku regulativu, ocijenjeno je drugoga dana rada skupa o financiranju političkih programa, kojeg je organizirao Transparency International Hrvatska (TIH).
Najvažniji napredak ostvaren je na području reguliranja političkih kampanja, jer je postavljen limit na ukupni iznos koji se može potrošiti, a čvršće su definirana i neka pravila igre, kako bi se spriječilo da se neki putnici-namjernici s vrećama novca uguraju u politiku i upravljaju tijelima javne vlasti, ocijenio je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

Načelnica Sektora za sustav državne uprave Ministarstva uprave Jadranka Jurinjak rekla je kako se novim zakonom uređuje pitanje financiranja izborne promidžbe cjelovito i na jedinstven način za sve izbore. Ono je, kako je kazala, do sada bilo uređeno kroz pet različitih zakona i to nepotpuno i na različite načine.

Novim zakonskim prijedlogom uvodi se ograničenje dopuštenog iznosa donacije, ograničenje ukupnog iznosa troškova izborne promidžbe koja, primjerice, za predsjednika republike iznosi osam milijuna kuna.

Osvrćući se na praktične probleme u nadzoru utroška sredstava u izbornim kampanjama, Aleksandra Jozić Ileković iz Državnog izbornog povjerenstva rekla je kako Zakonom o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika republike, koji broji samo sedam članaka, nije jasno propisano tko vrši nadzor nad provođenjem njegovih odredbi, a nisu propisane niti sankcije. Po njezinim riječima, zakon treba revidirati tako da se jednim zakonom propišu pravila nadzora i financiranja izborne kampanje za sve vrste izbora.

Zamjenik izvršne direktorice GONG-a Dragan Zelić rekao je kako se, iako su predsjednički izbori završili početkom godine, još uvijek vuku neki financijski repovi. Primjerice i dalje se ne zna tko je platio dugove koje je predsjednički kandidat Milan Bandić javno priznao, rekao je Zelić dodajući kako je posebno problematično to što nije bilo nikakvog nadzora financijskih izvještaja.

GONG drži da se mora uvesti neovisan nadzor nad financijskim poslovanjem političkih stranaka i financijskim poslovanjem tijekom izbornih kampanja.Neke zemlje, kako je kazao, imaju posebne agencije koje se bave borbom protiv korupcije i u tom smislu nadgledaju i kažnjavaju prijestupnike u izbornim kampanjama.