c S
Dnevne novosti

Sindikalisti: poslodavci zbog najave izmjena ZOR-a već raskidaju kolektivne ugovore

09.06.2010 07:34 ZAGREB, 8. lipnja 2010. Povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorili su saborske zastupnike da je sama najava izmjena Zakona o radu (ZOR) potaknula mnoge poslodavce na raskid kolektivnih ugovora.
SSSH je na okrugli stol o ZOR-u u Tvornici kulture pozvao 56 zastupnika, a odazvalo ih se devet - HDZ-ovci Ivanka Roksandić, Božica Šolić, Ljubica Lukačić, Krunoslav Markovinović i Emil Tomljanović, SDP-ovke Mirela Holy i Karolina Leaković, HSU-ovac Silvano Hrelja te Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Okupljene zastupnike Ivan Tomac iz Sindikata metalaca Hrvatske pozvao je da "ne dozvole sumrak sindikalizma", ustvrdivši da će izmjene ZOR-a značiti definitivan kraj kolektivnih ugovora. U prilog toj tezi naveo je da je farmaceutska kuća Pliva već iznijela prijedlog pravilnika o radu kojim sva prava zaposlenih smanjuje za 30 posto.

Nezadovoljan je i Eduard Andrić iz Sindikata turizma i usluga, koji također tvrdi da poslodavci u turizmu otkazuju kolektivne ugovore, potaknuti vladinim prijedlogom izmjena ZOR-a.

"Strani hotelijeri na razini svojih društava otkazuju kolektivne usluge, zahvalni jer im činite uslugu i što će novac koji će uzeti radnicima moći odnijeti u svoje zemlje", poručio je Andrić, najavivši da će, ako prođu predložene izmjene ZOR-a, svom članstvu predložiti prekid rada u svim hotelima, usred turističke sezone.

Predložene izmjene ZOR-a sindikati smatraju neuravnoteženima, a tvrde i da se dijalog na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) pretvorio u monolog socijalnih partnera, nakon kojega vlada i poslodavci zajedno preglasavaju sindikat. Dio njih smatra i da je vlada, zbog neuspjelih pregovora sa sindikatima javnih službi, odlučila u loš položaj dovesti sve radnike u Hrvatskoj.

Dragutin Lesar uvjeren je, međutim, da se ZOR ne mijenja zbog manjka u proračunu i nemogućnosti isplate regresa i božićnica za javne službe, nego zbog pritiska Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kako bi im se omogućilo stavljanje van snage kolektivnih ugovora u velikim sustavima. "To je spin i marketinški govor vladajućih, koji pokušavaju zamagliti situaciju govoreći samo o regresima i božićnicama. Nije problem samo javni sektor i državni proračun, nego je riječ o pritisku HUP-a, s ciljem raskidanja kolektivnih ugovora, posebno u velikim sustavima", ustvrdio je Lesar.

I SDP-ovci smatraju da su socijalni partneri neravnopravni i protive se izmjenama ZOR-a, a Mirela Holy smatra da je vladi, ako smatra da zakonske promjene trebaju ići u tom smjeru, "bolje da odmah predloži ukidanje kolektivnih ugovora i sindikata". Protiv izmjena ZOR-a je i Silvano Hrelja, koji žali što su "sindikati rascjepkani, a poslodavci se ponašaju klijentelistički i očekuju od vlade uzjamnu pomoć".

Poziv Jadranke Kosor da se sindikalci vrate za pregovarački stol Hrelja tumači kao dokaz da je vlada "ponešto reterirala". HDZ-ovi zastupnici, međutim, odbacuju tumačenja o socijalnoj neosjetljivosti vlade i tvrde da je recesija jedini razlog predloženih izmjena ZOR-a. "Kao odgovorni ljudi, brzo ćemo se složiti da je stvarni razlog predloženih izmjena kriza u kojoj smo se našli kao država i kao društvo", rekao je Emil Tomljanović. Podsjetio je da je premijerka Kosor pozvala sindikate na razgovor, a uvjeren je da će prijedlog izmjena ZOR-a u konačnici izgledati drugačije, odnosno da će se nakon nakon razgovora između vlade i sindikata uobličiti novi tekst.

I Božica Šolić za sve krivi recesiju, a sindikate je pozvala na razgovore, jer, kako je kazala, "ulica nam neće donijeti ništa dobrog".