c S
Dnevne novosti

EPP: svi u Hrvatskoj trebaju raditi na završetku pregovora do početka 2011.

09.06.2010 07:34 BRUXELLES, 8. lipnja 2010. Nakon što je na referendumu u Sloveniji prošao arbitražni sporazum, puno ljudi i u Hrvatskoj i u Bruxellesu radi na tome da se hrvatski pristupni pregovori okončaju do početka sljedeće godine i u tom smjeru trebaju djelovati i sve snage u Hrvatskoj, izjavio je glavni tajnik Europske pučke stranke (EPP) Antonio Lopez Isturiz.
"Puno ljudi, ne samo u Hrvatskoj, nego i ovdje u Bruxellesu radi na tome da Hrvatska zaključi pristupne pregovore do početka sljedeće godine i postane članicom 2012. godine. Za nas koji vjerujemo da Hrvatska mora postati članica EU-a ključno je da se pregovarački proces završi do sljedeće godine kako se, zbog ekonomske situacije u EU-u i zbog mnogih drugih čimbenika, ne bi došlo u iskušenje da se to odgodi", rekao je za Hinu Lopez Isturiz.

"Stoga je vrlo važno da s hrvatske strane nema nikakvih znakova ili negativnih poruka koje bi mogle ugroziti dovršetak pregovora, poput zahtjeva oporbenih socijaldemokrata da se održe prijevremeni izbori. Svi, hrvatska vlada i oporba, te mi u Bruxellesu, moramo pomoći da se pregovarački dosje zatvori do početka sljedeće godine", rekao je Lopez Isturiz, odgovarajući na pitanje može li Hrvatska ispuniti svoj cilj u vezi s uključivanjem u EU nakon pozitivnog ishoda slovenskog referenduma.

Glavni tajnik EPP-a i zastupnik Europskog parlamenta istaknuo je iznimnu ulogu koju je imala hrvatska premijerka Jadranka Kosor u postizanju arbitražnog sporazuma, koji je uklonio veliku prepreku na putu prema EU-u.

"Premijerka Kosor je u tome imala ključnu ulogu. Mislim da su njezini osobni napori oslobodili put prema sporazumu u pregovorima koji nisu bili laki... Ona je s arbitražnim sporazumom postigla veliku stvar i pokazala u manje od godinu dana otkako je na premijerskom položaju da izrasta u državnika", rekao je Lopez Isturiz. On nije htio komentirati izjave slovenskog oporbenog čelnika Janeza Janše, čija je stranka članica EPP-a, da neće dopustiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma prije nego što bude poznat ishod arbitražnog postupka.

"Ne želim to komentirati, ali vjerujem da će sve zemlje članice, kada dođe vrijeme za ratifikaciju pristupnog ugovora, prihvatiti Hrvatsku kao članicu. Nisam čuo od vlada nikakav znak da bi se moglo dogoditi suprotno i ako Hrvatska do ljeta otvori sva poglavlja i dio njih zatvori, mislim da će put biti čist", rekao je glavni tajnik EPP-a.