c S
Dnevne novosti

Vrhovni suci protiv dijela predloženih ustavnih rješenja

09.06.2010 07:32 ZAGREB, 8. lipnja 2010.Hina Suci Vrhovnog suda RH danas su na Općoj sjednici tog suda jednoglasno predložili brisanje predloženog ustavnog rješenja po kojem bi predsjednik Vrhovnog suda Hrvatskom saboru podnosio izvješće o radu sudbene vlasti.
Takvo je rješenje predvidio saborski Odbor za Ustav kroz Prijedlog nacrta ustavnih promjena o kojem će sutra raspravljati Hrvatski sabor. Suci Vrhovnog suda smatraju, međutim, da bi takva odredba predstavljala povredu neovisnosti i narušila ravnopravnost sudbene vlasti u odnosu na zakonodavnu i izvršnu, istaknuo je predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin u priopćenju u kojem su navedeni zaključci s danas održane Opće sednice Vrhovnog suda RH.

U priopćenju se podsjeća kako je trodioba vlasti propisana Ustavom RH. Suci predlažu da se Ustavom utvrdi da će se položaj i nadležnost Vrhovnog suda propisati posebnim zakonom, kako je to učinjeno kad je riječ o Vladi RH i Hrvatskom saboru. Suci Vrhovnog suda jednoglasno su i protiv rješenja po kojem bi u Državno sudbeno vijeće (DSV) ušla dva saborska zastupnika. Saborski Odbor za Ustav predlaže, naime, da se Ustavom utvrdi da DSV ima jedanaest članova - sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih je jedan iz redova oporbe.

Takav prijedlog vrhovni suci ocijenili su "neprimjerenim zbog mogućeg utjecaja drugih vlasti na rad DSV-a, a time i na sudbenu vlast", ističe se u priopćenju. Predlažu da umjesto zastupnika u DSV uđu istaknuti pravnici, čime bi se osigurala neovisnost DSV-a i sudjelovanje javnosti u radu toga tijela. Suglasni su s prijedlogom da članovi DSV-a između sebe biraju predsjednika, te ističu kako je "Ustavom potrebno propisati i da predsjednik DSV-a treba uvijek biti jedan od sudaca". Drže i da bi članove DSV-a iz redova sudaca trebali birati sami suci, a članove iz redova sveučilišnih profesora i istaknutih pravnika, Hrvatski sabor.