c S
Dnevne novosti

Trgovački sud odbio upisati novu upravu i nadzorni odbor ZG Holdinga

09.06.2010 07:31 ZAGREB, 8. lipnja 2010.(Hina)Zagrebački Trgovački sud odbio je u sudski registar upisati novu upravu i nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga, doznaje se danas od glasnogovornice tog suda Draženke Deladio.
"Trgovački sud jučer je donio rješenje kojim se odbija upis promjene uprave, nadzornog odbora i izmjene izjave Zagrebačkog holdinga d.o.o.", potvrdila je Hini glasnogovornica suda dodajući da se na rješenje može žaliti Visokome trgovačkom sudu u roku osam dana.

Od glasnogovornice se nije moglo doznati kako je sud obrazložio svoju odluku. Zagrebački holding je od Trgovačkog suda zatražio upis nove uprave i nadzornog odbora pošto je skupština društva na posljednjoj sjednici 23. travnja smanjila upravu na pet članova te izabrala novi nadzorni odbor.

Tim odlukama u upravi su ostali predsjednik Ivo Čović te Vlasta Pavić i Branimir Deliću, a pridružili su im se Damir Novinić i Alenka Košiša Čičin-Šain. U nadzorni odbor izabrani su novi članovi Ivo Družić, koji je poslije izabran za predsjednika odbora, te Dragan Kovačević, Josip Kregar i Anđelka Buneta, a petog su člana trebali imenovati zaposlenici.

Pozivajući se na neimenovane suce Trgovačkog suda, neki su mediji objavili da je upis nove uprave i nadzornog odbora odbijen jer Statut grada Zagreba i zaključak Gradske skupštine o proširenju skupštine holdinga nisu usklađeni. Glasnogovornik holdinga Dušan Viro najavio je medijima da će se holding službeno očitovati čim od suda dobije rješenje.

Neki mediji ističu kako bi to mogla biti važna pobjeda gradonačelnika Milana Bandića u borbi s bivšom strankom SDP-om. Bandić, naime, osporava proširenje skupštine holdinga i to što je svrgnut s dužnosti njezina predsjednika. Do početka siječnja, kad je skupština holdinga proširena za još deset članova, on je bio njezin jedini član i predsjednik.

Ustavni sud, pak, sredinom ožujka jednoglasno je presudio da predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave imaju pravo imenovati predstavnike u trgovačkim društvima.