c S
Dnevne novosti

Regionalni seminar o krivotvorenim putnim ispravama

10.06.2010 07:27 ZAGREB, 9. lipnja 2010. Počeo je regionalni seminar o krivotvorenim putnim ispravama na području jugoistočne Europe, a zajednički ga organiziraju Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, a financira ga Europska unija, u sklopu programa TAIEX.
Skup su zajednički otvorili ravnatelj policije Oliver Grbić i francuski veleposlanik Jérôme Pasquier.Otvorivši skup francuski veleposlanik rekao je da je prostor unutar Europske unije zona slobodnog kretanja ljudi i dobara, dodavši da je stoga jako važno osposobiti zemlje koje će ući u EU za tzv. Schengenski režim granice. Pozdravio je ovu inicijativu kao i suradnju francuske i hrvatske policije.

Ravnatelj policije Oliver Grbić rekao je da je hrvatska policija svjesna da je zbog zemljopisnog položaja RH tranzitna zemlja za razne oblike krijumčarenja, te da je u proteklom razdoblju ojačana borba protiv prekograničnog kriminala. Naglasio je da se modernom opremom za prepoznavanje putnih isprava opremilo 18 graničnih prijelaza, a da je u planu opremanje još oko 25. Dodao je da je lani u odnosu na 2008. zabilježen pad otkrivanja krivotvorenih putnih isparava od oko 32 posto, naglasivši važnost još bolje tehničke opremljenosti ali i osposobljenosti policije za otkrivanje krivotvorenih putnih isprava.

Osim iz Hrvatske, seminar okuplja i stručnjake iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Prisutni su i predstavnici Francuske, Njemačke, Austrije i Slovenije, a Europska agencija FRONTEX i tajništvo DCAF PC-SEE-a iznijet će svoje stručne analize.Kako ističu u MUP-u, ovaj seminar će omogućiti policajcima s terena i djelatnicima u laboratorijima da razmjene iskustva u otkrivanju lažnih isprava.