c S
Dnevne novosti

GONG: Nema znatnijih pomaka u transparentosti rada vlade

10.06.2010 07:27 ZAGREB, 9. lipnja 2010. Udruga GONG predstavila je na konferenciji za novinare drugi godišnji izvještaj koji, po stajalištu te udruge, pokazuje kako nema znatnijih promjena u transparentnosti rada vlade u odnosu prema 2008. godini, kada je ocijenila da se vlada, kojoj je bio predsjednik Ivo Sanader, nije držala načela transparentnosti.
Po riječima člana izvršnog odbora GONG-a Dragana Zelića, ta udruga najviše zamjera vladi u 2009. godini to što je 78,3 posto otvorenih sjednica dijelom zatvorila za javnost, što je više nego 2008. godine, kad je 54,8 posto sjednica dijelom bilo zatvoreno za javnost.

Iako Poslovnik Vlade ne predviđa mogućnost održavanja telefonskih sjednica, ona je nastavila s takvom praksom, istaknuo je, dodajući da su tajne sjednice više pravilo nego iznimka. Kako stoji u izvješću, čestim održavanjem sjednica zatvorenih za javnost bez jasno definiranih kriterija i razloga za tajnost, klasificiranjem dnevnih redova zatvorenih sjednica vlade kao tajnih podataka, netransparentnom raspodjelom novca iz proračunskih zaliha i bez jasnih kriterija te nepotpunim priopćenjima vlada krši načela dobrog vladanja, transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

Vladi GONG također zamjera i dodjelu proračunskog novca "iz pričuve po političkoj liniji", rečeno je na konferenciji za novinare. Tako je novac bio dodijeljen netransparentno, protivno dobroj demokratskoj praksi i vladinu zagovaranju štednje te bez jasnih kriterija, rekao je Zelić. Vlada je 2009. godine ipak smanjila svote dodijeljene iz proračunskih zaliha u odnosu prema 2008. godini, dodao je.

Vlada Ive Sanadera je u prvom polugodištu 2009. godine dodijelila 15.677.392,78 kuna različitim korisnicima, a vlada Jadranke Kosor u drugom polugodištu 2009. godine dodijelila 65.779.156,53 kuna, izvijestio je Zelić. Po GONG-ovim podatcima, od 129 općina, gradova i županija koji su primili pomoć iz proračunskih zaliha od 2007. do početka 2010. godine u 50 jedinica na vlasti je HDZ, u 16 SDSS, u 53 jedinice ostale stranke vladajuće koalicije, a u 10 jedinica na vlasti su oporbene stranke.

Suzana Jašić, predstavnica GONG-a u radnoj skupini za izradu izmjena Zakona o pristupu informacijama, koja je nedavno završila rad, izjavila je da je taj zakon "jedan od ključnih alata za borbu protiv korupcije". Ona se zauzela za uspostavu neovisnog povjerenika za informacije koji bi po uzoru na druge demokratske države nadzirao pristup informacijama.