c S
Dnevne novosti

Sabor glasuje o nacrtu ustavnih promjena

10.06.2010 07:30 ZAGREB, 9. lipnja 2010. Hrvatski sabor će glasovati o nacrtu ustavnih promjena, a u ime predlagatelja predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks na kraju cjelodnevne rasprave najavio je kako će biti prihvaćen amandman Kluba SDP-a o smanjenju broja potrebnih prikupljenih potpisa birača za raspisivanje referenduma, s deset na pet posto.
Na nacrt ustavnih promjena podneseno je više amandmana saborskih klubova i zastupnika, a o njima će se najprije izjasniti saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. U završnom obraćanju Šeks je najavio prihvaćanje smanjenja postotka potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma te kako je proces izmjena Ustava pred finalom.

Danas ćemo vjerojatno izglasati nacrt promjena Ustava, idući tjedan saborski Odbor za Ustav utvrdit će konačni prijedlog ustavnih promjena, a već iduću srijedu vjerujem da ćemo imati novi Ustav, rekao je. "Nakon teških, razumnih i odgovornih kompromisa nalazimo se na pragu četvrte intervencije u Ustav RH", naglasio je Šeks.

Podsjetio je kako je u skoro dvije godine provedena široka javna rasprava o izmjenama Ustava u kojoj su sudjelovale brojne organizacije, fakulteti, građani, zaklade, udruge civilnog društva. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić najavio je da će glasovanje o nacrtu promjena Ustava RH biti u 10 sati. Smanjenje postotka potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma amandmanom je tražio i čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, no on je predlagao da se taj postotak smanji na dva posto.

Klub HDZ-a predložio je amandman kojim bi se produljenje mandata sucima Ustavnoga suda, ako im se ne izabere nasljednik, produžio na najviše šest mjeseci, koji je Šeks najavio još tijekom saborske rasprave. Također Klub HDZ-a predložio je i amandman da je besplatno obavezno obrazovanje, a da se zakonom dodatno razradi taj sustav.

Zastupnici te stranke, Ivan Bagarić i Dragan Vukić, predložili su, pak, amandman kojim bi se omogućilo glasovanje poštom jer bi se na taj način, ističu, olakšalo glasovanje hrvatskim državljanima u svijetu, a koji ne žive blizu diplomatsko-konzularnih predstavništava.

S obzirom na predviđenu fiksnu kvotu, dodaju, taj način glasovanja ni na koji način ne bi utjecao na broj izabranih saborskih zastupnika. Napomenuli su kako je takav način glasovanja uobičajen u svijetu.