c S
Dnevne novosti

HRT iznenađen Vladinim prijedlogom o smanjenju RTV pristojbe

11.06.2010 07:13 ZAGREB, 10. lipnja 2010.(Hina), Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je u četvrtak da je iznenađena Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, kojim bi se RTV pristojba od 1. kolovoza smanjila s dosadašnjim 80 kuna na 60 kuna.
HTV je izrazila nadu da će Vlada preispitati taj prijedlog koji je upućen Hrvatskom saboru. Smanjenjem RTV pristojbe "bi se znatno otežalo pa gotovo i onemogućilo ostvarivanje uloge HRT-a kao javnog servisa", stoji u priopćenju v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca. HRT u priopćenju navodi kako se nadaju da će imati priliku Vladi RH ukazati na sve negativne posljedice koje bi smanje RTV pristojbe "moglo imati po HRT, ali i cjelokupan medijski prostor u Hrvatskoj".

Vlada RH je na  sjednici predložila da se pristojba koju građani plaćaju za taj javni servis smanji s 1,5 na 1,125 posto prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj prema statističkim podacima za prethodnu godinu. Prihvati li Hrvatski sabor Vladine izmjene Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, građani bi od 1. kolovoza RTV pretplatu umjesto dosadašnjih 80 kuna plaćali 60 kuna. Visina pristojbe predstavlja značajan teret građanima s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju te ju je nužno uskladiti s platežnom moći građana, kazao je ministar kulture Božo Biškupić.