c S
Dnevne novosti

Drobnjak optimist za otvaranje svih preostalih poglavlja

11.06.2010 07:12 BRUXELLES, 10. lipnja 2010.Hina, Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izrazio je četvrtak u Bruxellesu optimizam da će Hrvatska na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju krajem lipnja otvoriti sva neotvorena poglavlja, među kojima i najteže - "Pravosuđe i temeljna prava".
"Nadam se otvaranju svih poglavlja do kraja španjolskog predsjedništva", rekao je Drobnjak nakon radnog sastanka s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom. Najavio je da će se sljedeća dva mjeseca, prije ljetne stanke, održati još dvije pristupne konferencije, jedna na samom kraju španjolskog predsjedništva 30. lipnja, a druga pod belgijskim predsjedništvom 27. srpnja.

Na lipanjskoj konferenciji Hrvatska, osim otvaranja triju još neotvorenih poglavlja, očekuje i zatvaranje dvaju poglavlja, a u srpnju zatvaranje još dva do tri poglavlja. Usporedno s tim, Hrvatska će do kraja srpnja pripremiti sve što je potrebno za zatvaranje još četiriju poglavlja, koja bi se službeno mogla zatvoriti u listopadu.

Ako do ljetne stanke Hrvatska otvori tri i zatvori pet poglavlja, za jesen bi joj ostalo zatvoriti još 10 poglavlja. Od tih 10 poglavlja, Hrvatska će za četiri obaviti svoj posao do ljetne stanke, tako da se u drugoj polovici treba usredotočiti na preostalih šest poglavlja. Na pitanje očekuje li ozbiljnije probleme sa slovenske strane u poglavljima "Sloboda kretanja kapitala" i "Tržišno natjecanje" zbog Ljubljanske banke, Drobnjak je odgovorio kako "očekuje da se o utjecaju tog pitanja na pristupne pregovore raspravlja među državama članicama".

Glasnogovornik slovenskoga ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic najavio je u četvrtak da bi Slovenija mogla blokirati Hrvatsku u pregovaračkim poglavljima o tržišnom natjecanju i slobodi kretanja kapitala u pregovorima s EU-om ako u Hrvatskoj ne odobri rad Nove ljubljanske banke (NLB).