c S
Dnevne novosti

Hrvatska očekuje otvaranje sva tri preostala poglavlja do kraja lipnja

12.06.2010 07:06 BRUXELLES, 11. lipnja 2010.(Hina), Hrvatska očekuje otvaranje sva tri preostala poglavlja pristupnih pregovora krajem ovoga mjeseca i završetak pregovora do kraja godine, a u pregovorima više neće biti slovenske blokade, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem.
"Očekujemo otvaranje sva tri poglavlja do kraja španjolskog predsjedništva, jer su po našem sudu svi uvjeti za to ispunjeni", rekla je premijerka, dodajući kako očekuje da će haški tužitelj Serge Brammertz u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu prepoznati sve hrvatske napore u suradnji s njegovim uredom. "Naš je cilj do kraja godine završiti tehničke pregovore i onda sljedeće potpisati pristupni ugovor, na kojem se već puno radi i mislim da smo, polako, ali sigurno, na kraju ovoga velikog puta", rekla je.

Na pitanje da komentira najavu glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova o mogućoj blokadi poglavlja Tržišno natjecanje, a možda i poglavlja Sloboda kretanja kapitala, zbog slučaja Ljubljanske banke, premijerka Kosor je rekla da "će biti nekih korekcija te izjave". "Nema nove blokade, kao što sam rekla odmah nakon referenduma, slovenski premijer Borut Pahor mi je rekao da nema više nikakvih zapreka, da nema blokade i naravno da mu vjerujem.

Mislim da će biti nekih korekcija izjave slovenskog glasnogovornika", rekla je. Premijerka je dodala da je sa slovenskim kolegom Pahorom još na sastanku u Kranjskoj Gori dogovorila da se sva preostala otvorena pitanja stave na stol i pokušaju riješiti. "Mi smo u stanju nedvosmisleno i bez kompleksa reći da ima problema, a jedan od njih je i pitanje Ljubljanske banke. Mislim da smo u međuvremenu sazreli i ojačali da možemo bez ikakvih zapreka sva pitanja otvarati, a vjerujem i zatvarati, a jedno od možda najtežih i najbolnijih je i pitanje Ljubljanske banke.

Pravo mjesto za rješavanje toga pitanja je u razgovorima između dviju vlada", rekla je premijerka. Na pitanje je li moguće riješiti slučaj Ljubljanske banke prije ulaska Hrvatske u EU rekla je kako je "sve moguće, jer ako smo uspjeli pronaći rješenje problema za granicu koje se nije rješavalo 18, 19 godina, onda možemo i sva druga". Premijerka je najavila da će predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy posjetiti Zagreb 5. srpnja.