c S
Dnevne novosti

Sabor raspravlja o Izvješću pučkog pravobranitelja za 2009. godinu

14.06.2010 07:30 ZAGREB, 10. lipnja 2010.  Podnoseći Izvješće o radu za prošlu godinu, pučki pravobranitelj Jurica Malčić kazao je u Hrvatskome saboru kako je vidljiv napredak u odnosu na prijašnje godine, ali i izrazio nezadovoljstvo sporošću rješavanja upravnih i sudskih postupaka, te ukazao na nužnost depolitizacije državne uprave.
Broj pritužbi nešto je veći, naveo je Malčić, no smanjio se broj pritužbi vezanih uz posljedice rata i raspada bivše države (povrat imovine, stanarsko pravo, mirovine). Broj takvih pritužbi je za 25 posto manji no ranijih godina, primjerice 2007. bilo je više od 50 posto takvih pritužbi, naveo je.

Pučki pravobranitelj u prošloj je godini zaprimio 1.655 pisanih pritužbi, stotinjak više nego 2008. Od 1.203 pritužbe koje su se odnosile na područje nadležnosti pučkog pravobranitelja njih 678 bilo je osnovano, 473 neosnovane i 52 preuranjene.

Ukupno je u radu bilo 2.114 predmeta, a od toga je riješeno 1.633 predmeta (403 iz ranijih godina i 1.230 novih predmeta zaprimljenih 2009.). Smanjen je broj osnovanih pritužbi, a posljedica je to, rekao je Malčić, smanjenja broja pritužbi na dugotrajnost upravnih postupaka, te poboljšane ažurnosti i bolje komunikacije uprave s građanima. Izrazio je nadu da će tijela nastaviti s takvom boljom komunikacijom.

"Unatoč tom poboljšanju prekomjerno pa i nerazumno dugotrajni postupci i dalje su problem", upozorio je i ocijenio kako razlog tome dijelom leži u složenosti postupaka i kadrovskom deficitu. Međutim, naglasio je, država jeste ipak odgovorna za takvo prekomjerno trajanje postupaka, te ustvrdio da bez bitnih promjena u kadrovima i metodama rada taj problem može postati i veći.

Ključni kriteriji u radu državne uprave trebaju biti stručnost, profesionalnost i nepristranost, rekao je i ocijenio, a to je izneseno i u Izvješću, da je u praksi potrebno dosljedno provoditi depolitizaciju na svim razinama. "Politička podobnost i lojalnost ne smiju biti odlučni, imati prednost pred kriterijima stalnosti i profesionalnosti", naglasio je Malčić. Problem dugotrajnosti postupka prisutan je i kod sudskih postupaka, dodao je i ukazao na nužnost jačanja sudske uprave.

Dugotrajnost postupka najzastupljenija je, naveo je, u imovinsko-pravnim postupcima, posebice kod denacionalizacije gdje pojedini postupci traju još od 1997. godine, potom u pitanjima obnove kuća, mirovinskog osiguranja. Zabilježeni su pozitivni obećavajući pomaci koji se očituju u boljem zakonodavnom i institucionalnom okviru (osnivanje USKOK-a), rekao je, ali i ocijenio da se još uvijek, nažalost, bavimo elementarnim pitanjima funkcioniranja sudstva, a nedovoljno pitanjima poput kvalitete rada.

"Izvjesno ograničenje objektivno predstavlja i naslijeđena kadrovska struktura, iz vremena kad su u sustav ušli pojedinci ne samo o kriteriju stručnosti i sposobnosti, nego i političkoj lojalnosti i pripadnosti i u tom smislu je sustav kontrole, praćenja i eliminacije potrebno stalno provoditi", rekao je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.