c S
Dnevne novosti

Brammertz: Srbija poboljšala suradnju

14.06.2010 07:30 BRUXELLES, 11. lipnja 2010. Srbija je poboljšala potporu nastojanjima haaškog suda u hvatanju bjegunaca, kaže se u izvješću glavnog tužitelja tog suda Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a, objavila je agencija Reuters koja je pribavila presliku.
Takva ocjena, navodi agencija, mogla bi ukloniti neke zapreke na putu Srbije prema EU-u, ali bi napredak Beograda u tom smjeru mogao ugroziti neuspjeh u hvatanju Ratka Mladića, optužena za genocid u Srebrenici 1995. i za žrtve tijekom opsade Sarajeva.

"Prije šest mjeseci tužitelj je izvijestio o određenim poboljšanjima u učinkovitosti i profesionalnosti srbijanskih vlasti u potrazi za bjeguncima", stoji u Brammertzovu izvješću, koje si je priskrbio Reuters. Iako ističe kako nema dokaza da se Mladić ne skriva u Srbiji, Brammertz dodaje kako "ured tužitelja priznaje stalan trud srbijanskih služba".

Brammertz će izvijestiti, tvrdi Reuters, da je suradnja Srbije, kad je u pitanju pristup dokumentima, arhivu i svjedocima, bila "pravodobna i primjerena". Do ove je godine nedovoljna suradnja s ICTY-em u istraživanju zločina počinjenih tijekom ratova u početku 90-ih godina prošlog stoljeća znatno umanjivala težnje Srbije za ulaskom članstvo EU.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luksemburgu, nakon sastanka s Brammertzom, donijeti i odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.