c S
Dnevne novosti

Premijerka J. Kosor o Ljubljanskoj banci i novom zakonu o HRT-u

14.06.2010 07:36 ZAGREB, 12. lipnja 2010. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da se glede slučaja Ljubljanske banke namjerava naći s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Željkom Rohatinskim i da će se oko toga vjerojatno idućeg tjedna čuti i sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.
Ponovila je da se nakon slovenskoga referenduma čula s premijerom Pahorom i da on niti jednom rječju nije najavio moguću novu blokadu, vezano za Ljubljansku banku te napomenula kako su u susretima u nekoliko navrata javno isticali da su sva druga pitanja, među inima i Ljubljanska banka, na stolu te da će o njima suvereno razgovarati i polako ali uspješno rješavati.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je da će Slovenija uvjetovati pristanak na zatvaranje još neotvorena poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj te da je hrvatsko stajalište upitno i glede pregovaračkog poglavlja o slobodi kretanja kapitala.

Kosor je pak rekla da je dobila neke informacije da to neće biti kako je rekao glasnogovornik slovenskog ministarstva nego kako su se dogovorili ona i premijer Pahor. Upitana vezano uz predloženo smanjenje rtv pristojbe, ima li mjesta kompromisu, Kosor je najavila da će najvjerojatnije u ponedjeljak ili utorak primiti predstavnike Ravnateljstva HRT-a kako bi s njima još jednom razgovarala o svemu. Vjeruje u mogućnost daljnjih razgovora, istaknula je, ali i podsjetila, da je Vlada u programu gospodarskog oporavka, kojem je cilj osnažiti gospodarstvo i građane, jasno rekla da će se raditi na ukidanju ili smanjivanju neporeznih davanja.

Odluka Vlade je na tom tragu, kazala je Kosor, dodavši da je donijeto puno odluka o smanjenju doprinosa do 25 posto, kao što su vode, šume i spomenička renta. Upitana je li odluka konačna, Kosor je rekla da tamo gdje postoji volja za razgovorom postoji i mogućnost za nekakvu vrstu dogovora, uzimajući u obzir okolnosti u kojima se HRT nalazi.

Kosor je također rekla da se uporno radi na izradbi novog zakona o HRT-u, koji će stvoriti okvir za financiranje i nazdor finaciranja te otvoriti prostor vezano za ono što HRT mora biti i jest - javna televizija koja prije svega mora promicati nacionalne interese.