c S
Dnevne novosti

Žbogar: Slovenija nema rezervi za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje

15.06.2010 07:22 BRUXELLES, 14. lipnja 2010. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je pri dolasku na ministarski sastanak EU-a u Luxembourgu da Ljubljana nema rezervi prema otvaranju pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje te da Slovenija neće blokirati nijedno od tri dosad neotvorena poglavlja.
"Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje, tu nema otvorenih pitanja. Otvoreno pitanje Ljubljanske banke nije vezano za poglavlje Tržišno natjecanje", rekao je Žbogar. Žbogar je izjavio da će "vjerojatno" doći do otvaranja pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju.

Ocjena glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza "slična je njegovoj ocjeni od prije nekoliko mjeseci. Čini se da nije potpuno zadovoljan suradnjom, prije svega glede topničkih dnevnika, ali odluka je na zemljama članicama i Komisiji, vjerojatno je da će se ići na otvaranje" toga poglavlja.

Žbogar je najavio da će slovenska vlada ovoga tjedna uputiti u parlamentarnu proceduru skidanje rezervi za otvaranje pregovora u poglavlju Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, koje je do sada bilo blokirano. "Parlament će uzeti vremena koliko mu bude trebalo, ali nadam se da će postupak biti okončan do kraja mjeseca", rekao je Žbogar.

Ministrima vanjskih poslova za vrijeme radnog ručka pridružit će se glavni haški tužitelj kako bi ih izvijestio o suradnji zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije s njegovim uredom. Na pitanje može li se očekivati napredak u pregovorima u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, čije će otvaranje uvelike ovisiti o Brammertzovu mišljenju, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos je rekao da najprije treba saslušati izvješće glavnog tužitelja.

"Moramo prvo saslušati gospodina Brammertza, ali španjolsko predsjedništvo organizira 30. lipnja Međuvladinu konferenciju o pristupanju kako bi pospješili hrvatski put prema Europskoj uniji", rekao je Moratinos pri dolasku na ministarski sastanak u Luxembourgu. Slično je odgovorio i britanski šef diplomacije William Hague. "Čut ćemo mišljenje gospodina Brammertza, sada ne želim ništa prejudicirati. Velika Britanija se snažno zauzima za to da proširenje EU-a uključi zemlje zapadnog Balkana", rekao je Hague.

Brammerztova ocjena hrvatske suradnje igrat će veliku ulogu u odlučivanju o otvaranju pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Očekuje se da će radna skupina za proširenje Vijeća EU-a i Odbor stalnih predstavnika (COREPER) u sljedeća dva tjedna donijeti odluku o otvaranju toga poglavlja na predstojećoj konferenciji o pristupanju zakazanoj za 30. lipnja. Brammertzova ocjena važna je i za Srbiju, koja još uvijek nije izručila dvojicu haških bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Po više izvora, Vijeće će donijeti odluku o odmrzavanju početka procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Srbije i EU-a. Međutim, Brammetzova ocjena neće biti dovoljna da Vijeće zaduži Europsku komisiju da počne s izradom mišljenja o srbijanskoj kandidaturi za EU. "Očekujemo odluku o odmrzavanju procesa ratifikacije SSP-a. Mislim da u tome nema dvojbi", rekao je Žbogar.

Slovenski ministar je rekao da će se raspravljati i o srbijanskom zahtjevu za članstvo, ali je dodao da nije "uvjeren da o tome postoji suglasnost svih zemalja članica".