c S
Dnevne novosti

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u posjetu srbijanskom parlamentu

15.06.2010 07:24 BEOGRAD, 14. lipnja 2010. Izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno potpredsjednikom Nevenom Mimicom je, na početku posjeta Beogradu, imalo odvojene susrete s predsjednikom Odbora srbijanskog parlamenta za vanjske poslove Dragoljubom Mićunovićem i Odbora za europske integracije Laslom Vargom.
U razgovorima je ocijenjeno da su parlamentarci dviju zemalja svojim intenzivnim kontaktima započeli novu etapu u hrvatsko - srpskim odnosima te da parlamentarna suradnja i dalje treba pridonositi jačanju ukupnih odnosa između dviju zemalja.

Tijekom razgovora potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Mimica istaknuo je da je Hrvatska u završnoj fazi pregovora oko pristupanja s Europskom unijom (EU) te dodao kako Hrvatska preuzima odgovornost za stabilnost i prosperitet u regiji jugoistočne Europe, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću srbijanskog parlamenta.

Mimica je naglasio da Hrvatska i Srbija imaju posebnu odgovornost za događaje u Bosni i Hercegovini, dodaje se. Hrvatski parlamentarci su, kako se navodi, izrazili očekivanje da će EU odblokirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što je i u hrvatskom interesu, kao i da će se Srbija brže kretati ka EU-u nego Hrvatska u proteklih osam godina.

Varga je kazao da su Srbiji dobrodošla iskustva Hrvatske u približavanju Uniji, dok su članovi tog odbora izrazili očekivanje da će susjedna Hrvatska, kao buduća nova članica EU-a, pomoći Srbiji savladati opsežne poslove koji je očekuju na tom putu. Mićunović je ukazao na potrebu povećane ekonomske suradnje dviju zemalja, te suradnje u području kulture i visokog obrazovanja te drugim područjima.

Članovi srbijanskog izaslanstva istaknuli su da je razvoj dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom prioritet za Srbiju, ne samo zbog bilateralnih odnosa, već i zbog potrebe unapređenja regionalne suradnje. U izaslanstvu Hrvatskog sabora su predsjednik i član Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić i Tonino Picula, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske sa EU Vesna Pusić te predsjednik Odbora za međuparlametarnu suradnju Milorad Pupovac, a razgovorima je nazočio i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak.

Hrvatsko parlamentarno izaslanstvo, po najavama, tijekom dana očekuju susreti sa zamjenikom srbijanskog premijera i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem te predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić - Dejanović.