c S
Dnevne novosti

Osijek: povećana nelikvidnost jedinica lokalne samouprave

15.06.2010 07:22 OSIJEK, 14. lipnja 2010. Negativan financijski rezultat zabilježile su prošle godine 22 jedinice lokalne samouprave od njih 42 u Osječko-baranjskoj županiji što je deset jedinica lokalne samouprave više nego godinu dana ranije.
Rezultat bi ove godine, zbog izmjena određenih zakonskih propisa mogao biti još lošiji, zaključeno je na današnjemu sastanku župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima županijskih upravnih odjela. Župan Šišljagaić ocijenio je da su ti podatci zabrinjavajući te da se kriza odrazila i na proračune općina i gradova.

Ustvrdio je da je takvo stanje ujedno i posljedica visokoga stupnja centralizacije u Hrvatskoj jer, rekao je, decentralizaciju poslova koji se prebacuju u nadležnost lokalnoj samoupravi ne prati odgovarajuća decentralizacija novčanih sredstava. Smatra da bi ova godina mogla biti još teža jer će izmjenama Zakona o porezu na dohodak taj prihod, koji je jedna od značajnih stavka u proračunima jedinica lokalne samouprave, biti znatno smanjen.

Šišljagić je izrazio nezadovoljstvo planiranim tijekom razminiranja županije na čijemu se području ove godine planira razminirati ukupno 7,32 kvadratna kilometra. Ocijenio je kako bi takvom dinamikom za razminiranje cijeloga područja županije trebalo čekati 25 godina.

Dodao i je da županijska vlast može pokušati osigurati sredstva putem donacija i europskih fondova, ali da država ne čini dovoljno na tome planu.