c S
Dnevne novosti

Šuker: temelj za oporezivanje vikendica, osobnih automobila i plovila bit će njihova vrijednost

16.06.2010 07:27 ZAGREB, 15. lipnja 2010. Vlada će najesen izmijeniti način oporezivanja vikendica, osobnih automobila i plovila, tako da će osnovni kriterij za oporezivanje biti njihova vrijednost, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.
Građani se ne trebaju bojati najavljenog oporezivanja imovine jer će se ona temeljiti prvenstveno na njihovim ekonomskim mogućnostima, rečeno je na današnjem radnom ručku premijerke Jadranke Kosor i njezinih suradnika iz Vlade s poslodavcima.

Ako netko vozi automobil od tri milijuna kuna, to mora i platiti, ustvrdila je Kosor najavivši da bi Zakon o porez na imovinu trebao biti razrađen i dovršen do jeseni. Ti porezi su prihodi jedinica lokalne uprave i samouprave koje će na taj način nadomjestiti gubitak prihoda zbog smanjenja najniže stope poreza na dohodak s 15 posto na 12 posto, istaknuo je Šuker.

Ključni hrvatski problem za uvođenje poreza na imovinu su nesređene gruntovnice, ocjenjuje Šuker te ističe kako preko 90 posto građana posjeduje neku imovinu. Od ukupnih opterećenja na plaću, samo 10 posto je porezno opterećenje, a 90 posto su doprinosi, napomenuo je Šuker dodavši kako Hrvatska samo na doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje bilježi godišnji "minus" od 20 milijardi kuna.

Drugi mirovinski stup bez skorog povećanja stope izdvajanja naprosto će biti neodrživ, dodao je. U vezi 19.000 tvrtki bez ijednog zaposlenog radnika koje ukupno duguju čak 12 milijardi kuna, i time povećavaju nelikvidnost, Šuker je ključnim ocijenio da Visoki trgovački sud registrira sve osnivače tvrtki putem OIB-a tako da država može doći do podataka o njima, npr. kakvi su porezni obveznici.