c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada za otvaranje tri preostala hrvatska pregovaračka poglavlja

17.06.2010 07:29 LJUBLJANA, 16. lipnja 2010. Slovenska vlada na svojoj je sjednici donijela pozitivno stajalište o četiri pregovaračka poglavlja koja bi trebala biti otvorena odnosno zatvorena na pristupnoj konferenciji Europska unija-Hrvatska krajem ovog mjeseca.
Potvrdio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade premijer Borut Pahor. "Hrvatska ide naprijed (s pregovorima). Vlada je danas poduprla zatvaranje jednog i otvaranje triju pregovaračkih poglavlja Hrvatske s Europskom unijom", rekao je Pahor ne iznoseći o kojim je poglavljima riječ.

Hrvatska treba otvoriti tri preostala neotvorena poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, dok su za zatvaranje, prema diplomatskim izvorima, spremna još četiri poglavlja.

Pahor je dodao da se o otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja Hrvatske na pristupnoj konferenciji krajem mjeseca moraju ovih dana izjasniti i dva slovenska parlamentarna odbora, odbor za vanjsku politiku i odbor za europske poslove.

On je istaknuo napredak u bilateralnim odnosima koji je postignut nakon rješenja najtežeg problema među državama, odnosno dogovora o arbitraži za granicu koji je potvrđen i na nedavnom referendumu u Sloveniji.

Istodobno, Pahor je na konferenciji za novinare ponovio da očekuje političko rješenje pitanja o tome kako postići kompromis oko Ljubljanske banke, odnosno pitanja njenih hrvatskih štediša i njena ponovnog rada u Hrvatskoj, ali nije želio otkrivati detalje.

Na pitanje novinara hoće li u vezi s tim i prije njegova susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor početkom idućeg mjeseca u Dubrovniku biti razgovora o Ljubljanskoj banci na ministarskoj ili nekoj drugoj razini te da li Hrvatska pristaje na nastavak razgovora o Ljubljanskoj banci kao sukcesijskom pitanju, Pahor je odgovorio da je potrebna diskretnost kako bi projekt uspio.

"Ako bih rekao sve, ugrozio bih projekt, a važnije je da projekt uspije", rekao je Pahor, dodavši da će o tome biti obaviješten samo najuži krug njegovih suradnika, a bude li potrebno i parlamentarni odbori za vanjske poslove i za europske poslove.

Pahor je dodao da ista diskretnost mora važiti i u odnosima s Italijom, te da zato ništa ne želi reći o svojim razgovorima s talijanskim premijerom Berlusconijem kojima želi riješiti pitanje terminala za tekući plin u blizini Trsta i to tako da to bude "u korist jedne i druge države".

Pahor je novinarima rekao da je krajem prošlog tjedna razgovarao s tzv. "borcem za južnu granicu" Joškom Jorasom i kako riješiti njegove probleme na području gdje živi. "Postigli smo dogovor da će dvije vlade, odnosno da ćemo premijerka Kosor i ja, dogovoriti kako da oni koji žive uz granicu gdje ona još nije definirana žive što kvalitetnije", rekao je Pahor pozvavši Jorasa, koji je za četvrtak najavio ponavljanje nedavnog prosvjeda i ponovni pokušaj uklanjanja rubnika s ceste blizu graničnog prijelaza Plovanija, da "bude strpljiv".

Pahor je izrazio očekivanje da će zajedno s premijerkom Kosor uspjeti u nakani da se osigura što kvalitetniji život građanima obiju država uz granicu koja još nije definirana dodavši da dogovor o tome očekuje na dubrovačkom Croatia summitu početkom idućeg mjeseca.

Što se tiče priprema Slovenije za budući arbitražni postupak i određivanje svog arbitra, Pahor je rekao da se u utorak o tome konzultirao s predsjednikom države Danilom Tuerkom i da su se obojica složila da s time ne treba žuriti. Slovenski arbitar u arbitražnom sudu treba biti "najbolji među najboljima" kad se radi o stručnjacima za međunarodno pravo, istaknuo je Pahor.

Dodao je da se Slovenija već priprema za sastavljanje memoranduma kojim će iznijeti svoje argumente pred arbitražni sud. Pahor je rekao da će njegova vlada na sudu koristiti i podatke iz Bijele knjige o slovensko-hrvatskoj granici koju je 2005. godine izdalo slovensko ministarstvo vanjskih poslova koje je tada vodio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. No, Bijela knjiga nije dovoljna, pa će se tražiti i drugi dokumenti, argumenti i dokazi za arbitražu, najavio je Pahor.