c S
Dnevne novosti

Saborska oporba za izmjene zakona o porezu na dobit, a protiv onih o porezu na dohodak

18.06.2010 07:19 ZAGREB, 17. lipnja 2010.Hina,  Klub SDP-a u poslijepodnevnoj objedinjenoj raspravi podržao je predložene izmjene Zakona o porezu na dobit, dok je izmjenama Zakona o porezu na dohodak uskratio potporu, ocjenivši ih kozmetičkim zahvatima kojima se neće podići konkurentnost gospodarstva niti povećati osobna potrošnja građana.
Ministar financija Ivan Šuker uvodno je obrazložio da se predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit nastoji pojednostaviti porezni sustav. Naime, izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1. srpnja broj stopa tog poreza smanjio bi se s četiri na tri, a ukinule bi se i porezne olakšice. Predložene tri stope poreza na dohodak iznosile bi 12 posto na osnovicu do 3.600 kuna, 25 posto na osnovicu od 3.601 do 10.800 kuna te stopa od 40 posto na osnovicu višu od 10.801 kunu.

U Vladi procjenjuju da će ukupan učinak izmjena stopa i razreda biti oko 1,5 milijardi kuna. Izmjenama Zakona o porezu želi se razlučiti privatna i potrošnja u poslovne svrhe, uvesti reda u poslovanje međusobno povezanih poduzetnika, kao i spriječiti transakcije prema off shore kompanijama. Slavko Linić, u ime Kluba SDP-a, ocijenio je da se radi samo o kozmetičkim zahvatima, jer se izmjenama zaobilaze ključni zahvati u doprinose i oporezivanje kapitalne dobiti.

Rekao je da je oporba u protekle dvije godine stalno upozoravala na potrebu izmjena fiskalne politike, a paket poreznih promjena donosi se tek sada, u pola porezne godine, kao reakcija na "problematično punjenje proračuna". Iako sadrži niz dubioza i neće pomoći investicijama, predložene izmjene Zakona o porezu na dobit SDP će podržati, najavio je Linić, u prvom redu zato što će, kako je rekao, pomoći u zaustavljanju nekih zloupotreba u poslovanju.

Izmjenama poreza na dohodak uskratit će potporu, zbog procjene da će se "njima bitno smanjiti osobna potrošnja i postići suprotan efekt od onoga što piše u prijedlogu zakona". Šuker mu je odgovorio kako je predloženi paket poreznih zakona tek početak i da se SDP-ovi i Vladini prijedlozi puno ne razlikuju. "Mora se znati na koji je način netko došao do imovine, a tek sada smo u poziciji da imamo instrumente da to možemo i napraviti", kazao je Šuker. Iz SDP-ovih redova čule su se i kritike da su porezne izmjene usmjerene na konsolidaciju državnih financija, a ne na rasterećenje građana i gospodarstva koji će "malo dobiti, a puno izgubiti". Pritom upozoravaju da će ukidanje neki poreznih olakšica, među kojima je i ukidanje olakšica za kamate na kredite na kupnju stana, "dokrajčiti srednji sloj".

SDP se zalaže i za porez na imovinu, ali, kako ističu, najprije za onu novokomponiranu, a kasnije na djedovinu i očevinu. Također, SDP drži jedinice lokalne samouprave najvećim gubitnicima zakonskih izmjena jer će izgubiti oko 700 milijuna kuna svojih dosadašnjih poreznih prihoda. Hrvatski laburist Dragutin Lesar smatra se će od toga profitirati tek dio stanovnika i to tek jednokratno i prividno. Sabor će sjednicu nastaviti sutra.