c S
Dnevne novosti

Sljednice bivše SFRJ uputile pismo Srbiji zbog otkazivanja sastanka

18.06.2010 07:17 ZAGREB, 17. lipnja 2010.(Hina), Veleposlanici i otpravnici poslova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije u Srbiji predali su u četvrtak srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova zajedničko pismo u povodu jednostranog otkazivanja prije dogovorenog drugog dijela 14. sastanka Zajedničke komisije za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, priopćeno je iz MVPEI-a.
U zajedničkom pismu pozdravljeno je održavanje prvog dijela sastanka te komisije 21. svibnja, na kojem su se izaslanstva zemalja sljednica dogovorila da će se drugi dio sastanka održati danas u Beogradu. Zbog otkazivanja dogovorenog sastanka, navodi se u priopćenju, četiri zemlje sljednice bivše SFRJ u zajedničkom pismu ministarstvu vanjskih poslova Srbije izrazili su iznenađenje i žaljenje.

U pismu se Srbiju podsjeća da je tijekom prvog dijela sastanka usuglašena primopredaja po jedne nekretnine svakoj državi sljednici bivše SFRJ, a da je na današnjem, drugom dijelu sastanka, trebao biti utvrđen vremenski okvir za predaju preostalih raspodijeljenih nekretnina. Također se navodi da su voditelji izaslanstava Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije 21. svibnja srbijanskoj strani jasno iznijeli svoja stajališta o tome da je Srbija, od potpisivanja Zagrebačke rezolucije u prosincu 2006., na raspolaganju imala dovoljno vremena za primopredaju objekata, odnosno za preseljenje svojeg diplomatsko-konzularnog osoblja iz njih.

U tom smislu, u zajedničkom pismu iskazuje se očekivanje da će Srbija konačnu primopredaju ukupno 44 objekata iz Zagrebačke rezolucije obaviti najkasnije do kraja lipnja 2011., stoji u priopćenju. Izražava se i želja da se nastavi s raspodjelom diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u ostalim zemljopisnim regijama te se u vezi s time od Srbije očekuje predaja kopija pripadajuće dokumentacije za spomenuta predstavništva.

U pismu se izražava i nada da će rezultati rada stručnjaka, vezano uz popis umjetničkih djela koja se nalaze unutar bivših diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, biti integralni dio rezolucije koja će biti donesena nakon završetka drugog dijela 14. sastanka, čije održavanje potpisnici pisma očekuju u što skorije vrijeme.