c S
Dnevne novosti

Šimonović: RH mora otvoriti poglavlje o pravosuđu 30. lipnja

18.06.2010 07:18 ZAGREB, 17. lipnja 2010.(Hina), Hrvatska mora otvoriti pregovaračko poglavlje o pravosuđu 30. lipnja, kako bi najkasnije do veljače mogla završiti pregovore i potpisati pristupni sporazum s EU-om do sredine iduće godine, jer samo tako može sudjelovati u pregovorima o budućem proračunu EU-a koji će se voditi tijekom poljskog predsjedanja E-om u drugoj polovici 2011., rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.
Šimonović se u Zagrebu sastao s poljskim ministrom pravosuđa Krzysztofom Kwiatkowskim. Glavne teme bile su dinamika pregovora s EU-om, dogovor u svezi s praktičnim oblicima pravne pomoći u sudskim stvarima, ustrojavanje službe javnih ovršitelja u Hrvatskoj te imenovanje i transparentnost izbora sudaca i državnih odvjetnika.

Šimonović je izrazio zadovoljstvo posjetom poljskog kolege zbog nekoliko stvari, a ponajviše zato što će Poljska u drugom dijelu 2011. predsjedati EU-om kad se bude pregovaralo o idućem proračunu EU-a. "Hrvatska će moći sudjelovati u tim pregovorima samo ako do kraja mađarskog predsjedanja potpiše pristup EU-u, dakle pregovori moraju završiti najkasnije do veljače 2011., a to opet znači da se poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima mora otvoriti 30. lipnja ove godine", kazao je Šimonović novinarima.

Stoga je hrvatski ministar izrazio veliko zadovoljstvo što Poljska smatra vrlo izglednim da se pregovori o 23. poglavlju doista i otvore potkraj lipnja. Šimonović je rekao kako je od poljskog kolege dobio potporu za održavanje međunarodne konferencije o prilagodbi pravosuđa uvjetima funkcioniranja u EU, koja će se u rujnu održati u Hrvatskoj, a od konkretnih tema razgovarali su o poljskim iskustvima sa sustavom probacije koji je ta zemlja počela 2004. i već provodi sustav elektroničkog nadzora.

Poljski ministar pravosuđa Krzysztof Kwiatkowski ponovio je kako njegova zemlja podupire i podupirat će proširenje EU-a te ustvrdio kako je Hrvatska obavila golem posao u proteklu razdoblju, spomenuvši i racionalizaciju mreže sudova, osnivanje Pravosudne akademije te djelovanje Državnoga sudbenog vijeća. Naveo je tri razloga zadovoljstva posjetom Hrvatskoj.

Prvi je u tome što se Poljska priprema za predsjedanje EU-om, drugi je mogućnost izravna upoznavanja reforme pravosuđa u Hrvatskoj, kako bi mogao biti zagovornik proširenja Unije na Hrvatsku te treći, uvjerenje da će poljsko predsjedanje EU-om označiti sam završetak procesa ulaska Hrvatske u Uniju. "Kolegi Šimonoviću prenio sam službeno poljsko stajalište da se 23. poglavlje mora otvoriti do kraja lipnja, za predsjedanja Španjolske EU-om", rekao je Kwiatkowski.

Ustvrdio je da odnosi između zemalja u velikoj mjeri ovise i o osobnim odnosima njihovih dužnosnika, pri čemu je Šimonović "stvorio veliki autoritet na raznim ministarskim skupovima". "Zato s radošću, ali pomalo i sa žalošću, prihvaćam njegov prijelaz u Ujedinjene narode, čestitam mu i zahvaljujem na suradnji", rekao je poljski ministar izrazivši zadovoljstvo što će područje pravosuđa preuzeti Dražen Bošnjaković s kojim je već surađivao.

Na kraju izjave za novinare Šimonoviću je postavljeno pitanje mogu li ispadi poput onih na splitskom koncertu potpore hrvatskim generalima kojima se sudi u Haagu, a te ispade su osudili i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović, negativno utjecati na otvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. "Dok je riječ o ekscesu, o nečem što se osuđuje kao eksces i na što se reagira, dotle ne može. Moglo bi biti problema kad bi se smatralo da je to dio politike, ali nije", rekao je hrvatski ministar pravosuđa.