c S
Dnevne novosti

Sabor bez oporbe izmijenio Zakon o golfu

19.06.2010 07:04 ZAGREB, 18. lipnja 2010.Hina, Većina u Hrvatskom saboru izmijenila je u petak Zakon o golfu, a u glasovanju nije sudjelovala oporba, koja je napustila sabornicu, pokušavajući srušiti kvorum.
Izmjenama se briše odredba da su igrališta za golf od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku a on će se utvrđivati u skladu sa Zakonom o izvlaštenju. Briše se i odredba da je najmanja površina za golfsko igralište 85 hekatara te definira da ono mora imati najmanje devet rupa. Precizira se i odredba o gustoći izgrađenosti građevina. One ne smiju zauzimati više od 25 posto ukupne tlocrtne površine na kojoj se predviđa gradnja ugostiteljsko-turističkih građevina namijenjenih smještaju.

U sabornici je, međutim, nakon izlaska oporbe ostalo točno 77 zastupnika koliko je i potrebno za kvorum, pa su zakonske izmjene izglasane sa 76 glasova, a protiv je glasovao zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Izmjene su izglasane u drugom pokušaju, budući da je oporba krajem svibnja, kad je tekst raspravljen, također napustila sabornicu i srušila kvorum, tvrdeći da je riječ o zakonu koji "pogoduje građevinskoj mafiji".

Gordan Maras (SDP) je nakon današnjeg glasovanja utvrdio da je prekršena procedura jer je, kaže, riječ o organskom zakonu, za koji saborski Poslovnik i Ustav traže natpolovičnu većinu svih zastupnika, no predsjednik Sabora Luka Bebić uzvratio mu je da, ako tako misli, zatraži ocjenu ustavnosti zakona. Glasovima 93 zastupnika Sabor je donio Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, na prijedlog klubova HDZ-a i HSS-a. Protiv su bili SDSS-ovci Milorad Pupovac i Ratko Gajica, a suzdržana Mirela Holy (SDP).

Na temelju tog zakona osnovat će se poseban ured, koji će se baviti obilježavanjem i održavanjem grobova žrtava komunističkih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata i grobova pripadnika hrvatske emigracije koje je likvidirala jugoslavenska tajna policija. Sabor je izmijenio Zakon o porezu na dohodak, čime su ukinute porezne olakšice i smanjen broj poreznih stopa, kao i Zakon o porezu na dobit, što bi trebalo dokinuti praksu korištenja poslovne imovine u privatne svrhe i smanjiti transakcije prema off shore kompanijama.

Jednoglasno je izmijenjen Zakon o šumama, čime su za 25 posto smanjene naknade za općekorisne funkcije šuma, radi rasterećenja gospodarstva. Izvješće pučkog pravobranitelja Jurice Malčića za 2009. većinom je glasova "primljeno na znanje", a prihvaćena su izvješća o radu pravobraniteljica za djecu te za osobe s invaliditetom.

Sabor je imenovao Nacionalno vijeće za šport, na čelu s Danirom Bilić, a Mandatno-imunitetno povjerenstvo izvijestilo je da se u saborske klupe vraća bivši zagrebački dogradonačelnik Ivo Jelušić (SDP), kojega je od početka mandata mijenjao Bruno Kurelić. Zastupnici su ratificirali nekoliko međunarodnih ugovora, a dnevni red tekuće sjednice dopunili s još 12 točaka te zaključili ovotjedno zasjedanje. U Saboru će se ponovno okupiti 30. lipnja.