c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor otvorila dionicu istarskog ipsilona od Pule do Kanfanara

21.06.2010 07:07 PULA, 20. lipnja 2010. HINA, Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je u nedjelju na prigodnoj svečanosti kod odmorišta Pula dio punog profila dionice 2. A faze Istarskog ipsilona, odnosno autoceste od Pule do Kanfanara dužine 28 kilometara.
Riječ je o dionici koja ima tri čvora i to Vodnjan-sjever, Vodnjan-jug i Pula, 27 podvožnjaka ili nadvožnjaka. Vrijednost investicije na toj dionici Istarskog ipsilona iznosi 86 milijuna eura, dok cjelokupne 2. A faze, koja uz dionicu Pula-Kanfanar obuhvaća i dionice Umag-Kanfanar, dužine 49,2 kilometara, te dionicu Kanfanar-Rogovići, dužine 18 kilometara, iznosi 320 milijuna eura.

Premijerka Kosor naglasila je kako je - u ovako teškim gospodarskom vremenu u kojem živimo - svaki ovakav događaj i svaka ovakva iznimno važna gospodarska pobjeda, dokaz da Hrvatska može te da će iz krize izaći, jer za to ima velike šanse i brojne prednosti. "Od iznimne je važnosti da se neprekidno držimo zajedno, što upravo danas pokazujemo. Trebaju se svi držati zajedno - Vlada, lokalna uprava i samouprava ali i mnogi drugi koji su uključeni u ovaj projekt", istaknula je premijerka Kosor.

Dodala je da je otvaranje punog profila ove dionice istarskog ipsilona važan gospodarski trenutak ne samo za Istarsku županiju već za cijelu Hrvatsku. Premijerka je rekla i kako je činjenica što se ova dionica Istarskog ipsilona otvara 19 mjeseci prije roka, "fascinantan podatak i zaslužuje pohvale Vlade". Vlada će i dalje pružati snažnu potporu ovom projektu ali ne samo ovome već i drugim projektima u Istri, poput izgradnje nove bolnice u Pule, kazala je Kosor. "Važno je imati vjere i nade, ali isto tako važno je znati što hoćemo.

Otvaranjem ove autoceste otvaraju se nove vizure i mislim da će i ovaj projekt biti još jedna dodatna vrata za potporu hrvatskom gospodarskom, posebice turizmu. Jer od 56 milijuna noćenja u prošloj godini, više od 18 milijuna ostvareno je upravo u Istri, što govori o važnosti ne samo u potpori razvoju turizma, već hrvatskog gospodarstva u cjelini", zaključila je premijerka Kosor. Dodala je da Hrvatska polako ali sigurno izlazi iz krize.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio je kako je projekt Istarskog ipsilona sigurno najveći infrastrukturni prometni projekt u Istri, ali i gospodarski projekt od izuzetnog značenja. Podsjetio je da je 1995. godine potpisan koncesijski ugovor između hrvatske države i francuske tvrtke Bouygues o izgradnji ovog infrastrukturnog projekta te kako Hrvatska u Bouyguesu ima izuzetno dobrog partnera. "Od potpisivanja koncesijskog ugovora do danas promet na ovoj cesti je udvostručen, a imajući u vidu da više od 90 posto turista u Istru dolazi automobilima to dovoljno govori o značaju ove prometnice, koja će sada biti još sigurnija i protočnija", kazao je ministar Kalmeta.

Istarski župan Ivan Jakovčić, izrazivši zadovoljstvo ovim projektom, zahvalio se premijerki Kosor koja je "prepoznala značaj i vrlo je senzibilna za sve istarske projekte". Direktor "Bina Istre" David Gabelica zahvalivši se građevinarima ali i Vladi RH, najavio je da će do turističke sezone 2011. u promet biti pušteno još 50 kilometara autoceste Istarskog ispilona, a do kraja 2011. godine još 18 kilometara autoceste.