c S
Dnevne novosti

Sarkozy predlaže rusko-europsku gospodarsku zonu

21.06.2010 07:04 MOSKVA, 19. lipnja 2010.(Hina/dpa), Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iznio je u subotu zamisao o stvaranju zajedničke gospodarske zone Rusije i Europe na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, izvijestila je novinska agencija Ria Novosti.
"Na taj način možemo zajednički organizirati našu sigurnost", rekao je Sarkozy koji je također predložio poduzimanje zajedničkih napora u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Sarkozy je podržao i europski sporazum o sigurnosti što ga je predložio ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Sarkozy je rekao kako planira češće sastanke s Medvedevom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kao i rad na reformi svjetskog financijskog sustava. "Naša je strategija u tom pitanju potpuno ista. U okviru opće strategije katkada se razilazimo u mišljenjima, ali uvijek postižemo kompromise", rekao je francuski čelnik.

Sarkozy je pohvalio nedavni ruski glas za sankcije Iranu zbog nuklearnog programa Teherana u UN-ovom Vijeću sigurnosti. Rusija i Francuska su na marginama gospodarskog foruma u St. Peterburgu zaključile nekoliko poslovnih sporazuma.