c S
Dnevne novosti

Jandroković na sastanku ministara SEECP-a u Istanbulu

23.06.2010 07:30 ISTANBUL, 22. lipnja 2010. Šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković će s kolegama iz zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) raditi na pripremi Istanbulske deklaraciju koju bi na sastanku na vrhu u turskom glavnom gradu trebali prihvatiti šefovi država i vlada tih zemalja, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
U Turskoj, zemlji koja trenutačno predsjeda SEECP-om, održat će se i godišnji sastanak Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), funkcionalnog tijela SEECP-a, koji je zamijenio negdašnji Pakt o stabilnosti. Sjedište tajništva Vijeća za regionalnu suradnju je u Sarajevu, a aktualni glavni tajnik je hrvatski diplomat Hido Biščević.

Na dnevnom redu bit će i imenovanje glavnog tajnika jer Biščeviću istječe trogodišnji mandat, ali po propisima on mu može biti produljen za dvije godine. Ministri vanjskih poslova razmotrit će u utorak također i stanje u regiji od zadnjeg sastanka održanog prije godinu dana te buduće planirane aktivnosti u okviru SEECP-a.

Raspravljat će i o godišnjem izvješću te o Strategiji i programu RCC-a u razdoblju od 2011. do 2013. Pokrenut 1996. godine na poticaj država jugoistočne Europe, a ne na temelju incijativa međunarodnih organizacija ili drugih država, SEECP je u svoje ciljeve zacrtao stvaranje klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Ti ciljevi provode se jačanjem sigurnosne i političke suradnje, jačanjem gospodarskih odnosa, suradnjom u demokratskim procesima, pravosuđu i borbi protiv ilegalnih aktivnosti.

Hrvatska je od 1997. bila u statusu promatrača, a punopravna sudionica postala je 2004. godine. Predsjedala je SEECP-om u razdoblju 2006./2007. Ostale članice organizacije su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Turska i UNMIK/Kosovo.