c S
Dnevne novosti

Vukovar: pregovori bez dogovora, prosvjedi seljaka ostaju

23.06.2010 07:33 VUKOVAR, 22. lipnja 2010. Sastanak ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s predstavnicima poljoprivrenih udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije, završio je s neuspjehom jer ministar Čobanković nije mogao obećati predstavnicima Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija da će ih već sutra primiti predsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Predstavnici koordinacije, predvođeni predsjednikom Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije Tomislavom Pokrovcem, prekid jučer započetih seljačkih prosvjeda, uvjetovali su, naime, sutrašnjim prijemom kod premijerke Kosor te da, isključivo s njom, potpišu novi sporazum o rješevanju problema u poljoprivredi i stočarstvu.

"Ne mogu preuzeti na sebe odgovornost i dogovorit nešto u ime predsjednice Vlade. Premijerka je primila zahtjev seljačkih udruga i zasigurno će ih primiti čim joj to obveze dozvole", kazao je Čobanković dodajući kako seljaci nemaju razloga za ponovne prosvjede, jer je Vlada, kako je naveo, sporazum iz Đakova, potpisan proljetos, ispunila u 90 postotnom financijskom iznosu.

Podsjetio je kako je tim sporazumom predviđena isplata poticaja u 60 postotonom iznosu i to prvi dio do 31. ožujka a drugi do 15. travnja 2010. godine što je i ispoštovano kao i odluka da će se iznos od 600 kuna po hektaru isplatiti u protuvrijednosti repromaterijala u svezi čega će se odluka poljoprivrednicma dostavit do 22. ožujka ove godine, što je prema njegovim riječima, također učinjeno. "Jedino smo kasnili i to gotovo dva mjeseca u ispoštovanju dostave odluke o isplati preostalog dijela poticaja u iznosu od 15 posto za proljetnu sjetvu 2008./09. godine s rokom dospijeća u lipnju 2011. godine. Nikakve mjenice nisu obećavane niti nuđene", ustvrdio je dodavši kako je s jednim brojem poslovnih banaka već dogovoreno, a uskoro će istovjetan dogovor bit postignut i s drugim zainteresiranim bankama, da odluke o isplati preostalog dijela poticaja otkupe od poljoprivrednika, ukoliko oni to žele.

Prema Čobankovićevim riječima na taj način otvara se mogućnost da poljoprivrednici kod poslovnih banaka naplate potraživanja koja imaju od države a da ne moraju čekati njihovo dospijeće u lipnju 2011. godine. "Ako smo do sada od 2,8 milijardi kuna ukupnih novčanih potpora u poljoprivredi, isplatili ukupno 2 milijarde i pedeset milijuna kuna, to govori da kao ministar imam potporu predsjednice Vlade i ministra financija i nema potrebe za se inzistira na prijemu kod premijerke", poručio je Čobanković. Pokrovac je međutim ostao uporan u tvrdnji kako su seljaci prevareni jer su im obećane mjenice koje će oni moći naplatiti kod banaka a ne nikakve odluke. Također je istaknuo i problem nedogovorene otkupne cijene ovogodišnjeg roda pšenice za koju seljaci traže da iznosi 1,20 kuna po kilogramu. Zatražio je i ukidanje poticaja iz proračuna za uvoz prasadi, teladi i junadi, provedbu europskih standarda za smrznuto meso iz uvoza i za uvoz sira te za otkup uljane repice od devet posto vlage.

U ime koordinacije seljačkih udruga zatražio je i donošenje zakona o analizi šećera i šećerne repe s pravom proizvođača da mogu u posebnom laboratoriju, izvan šećerane, provjeriti primjese i digestiju, te ukidanje optužnih prijedloga protiv nekolicine seljaka, sudionika ožujskih prosvjeda. Iako je Čobanković istaknuo kako je moguć dogovor za oko 90 posto zahtjeva koordinacije, članovi koordinacije odlučili su nastaviti s prosvjedima dok ih ne primi premijerka Kosor i potpisom im zajamči ispoštivanje njihovih zahtjeva.

Prema riječima člana koordinacije iz Virovitičko-podravske županije Zvonka Pipića, Vlada nema razumijevanja za probleme hrvatskog seljaka. U prosvjedu se nalaze poljoprivrednici s područja pet županija u Hrvatsku, neveo je, dodajući kako bi seljaci uskoro mogli krenuti i s blokadom prometnica. "Zašto tražimo sastanak s premijerkom? Zato jer smo s ministrom Čobankovićem puno puta do sada pregovarali, a po našemu, ništa nismo dogovorili", kazao je Pipić rekavši kako samo u Virovitičko-podravskoj županiji prosvjeduju seljaci s više od petsto traktora.