c S
Dnevne novosti

EK pozvala Bjelorusiju i Rusiju da poštuju "ugovorne obveze"

23.06.2010 07:30 BRUXELLES, 22. lipnja 2010. Europska komisija pozvala je Bjelorusiju i Rusiju na poštivanje "ugovornih obveza", nakon što je kriza između Minska i Moskve oko plina potencijalno zaprijetila i opskrbom Europljana ruskim plinom.
"Očekujemo da isporuka plina ne bude poremećena i da budu ispunjene ugovorne obveze", rekla je glasnogovornica EK-a za energetska pitanja Marlene Holzner. "Nastavljamo pratiti stanje i u kontaktu smo s ruskim i bjeloruskim vlastima", dodala je, pojasnivši da u ovom trenutku EK nema nikakve informacije o eventualnim problemima s opskrbom bilo koje od zemalja članica EU-a.

Od zemalja EU-a najviše bi mogla biti pogođena Litva, koja trenutno u potpunosti prima ruski plin preko plinovoda koji prolazi kroz Bjelorusiju. Holzner je pojasnila da oko 6,25 posto ukupnog plina koji se troši u EU ide preko Bjelorusije. Rusija može preusmjeriti plin preko drugih plinovoda, primjerice kroz Ukrajinu, kazala je glasnogovornica. "Gazprom ima ugovore s tvrtkama u EU-u i u slučaju problema očekujemo da zaista poštuju svoja obećanja i ugovore, te preusmjere plin preko Ukrajine", rekla je Holzner.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je u utorak prekid isporuke ruskog plina prema Europi preko teritorija njegove zemlje, optužujući Moskvu da "ponižava bjeloruski narod", kazao je njegov glasnogovornik Pavel Ligoki. Ruski plinski div Gazprom nastavio je u utorak smanjivati izvoz plina Bjelorusiji zbog neplaćenog duga, smanjivši isporuku za 30 posto. U ponedjeljak je isporuka bila smanjena za 15 posto.