c S
Dnevne novosti

Jandroković: odvojiti pristupne pregovore od neriješenih bilateralnih pitanja

24.06.2010 07:30 ISTANBUL, 22. lipnja 2010. Sve zemlje tijekom svog pristupnog procesa za članstvo u Europskoj uniji trebale bi odvojiti pitanja iz pregovora od mogućih neriješenih bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama, rekao je u Istanbulu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković na sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (EECP).
Izgradnja dobrosusjedskih odnosa na bazi povjerenja, razumijevanja i suradnje iznimno je važna za rješavanje otvorenih pitanja, rekao je Jandroković u svome govoru i kao pozitivan primjer naveo rješavanje graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

On je zahvalio Turskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om u proteklom razdoblju. Ocijenio je da je nedavna konferencija u Sarajevu o jugoistočnoj Europi dala poticaj i poruku svim zemljama regije da ustraju u provođenju potrebnih reformi. Hrvatska, koja je u zadnjoj fazi pregovaračkog procesa s Europskom unijom, može pomoći drugima, rekao je hrvatski ministar te pozdravio preporuku Europske komisije o ukidanju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine i Albanije krajem godine.

Jandroković je pozdravio zahtjev Slovenije za članstvom u SEECP-u jer će "to dati novu dimenziju i obogatiti raspravu unutar foruma". Srbija je važan partner u izgradnji regionalne stabilnosti i Hrvatska je s njome ušla u novu i konstruktivnu fazu intenzivne suradnje u brojnim područjima, primjerice u nedavnom potpisivanju Sporazuma o suradnji u području obrane između Hrvatske i Srbije, rekao je Jandroković.

Istaknuo je doprinos Vijeća za regionalnu suradnju, kao operativnog tijela SEECP-a koje dogovorene politike pretvara u konkretne projekte. Kao zemlja koja je bila uključena u pripremu nove Strategije i programa rada Vijeća za razdoblje od 2011. do 2013. godine, Hrvatska s optimizmom gleda na njegove buduće aktivnosti, reako je te istaknuo ulogu dosadašnjeg glavnog tajnika Hide Biščevića. Zahvalio je zemljama članicama SEECP-a na potpori koju su mu dale, kao hrvatskom kandidatu, za ponovni mandat.

U organizaciji Turske, zemlje predsjedateljice SEECP-ai, u Istanbulu se od 21. do 23. lipnja održava niz sastanaka u cilju ocjene rezultata suradnje u okviru SEECP-a. U govoru kojim je otvorio sastanak, turski ministar vanjskih Ahmet Davutoglu je istaknuo da je od svog osnutka prije 14 godina SECCP sazrio i postao jedinstvena platforma za razgovore o budućnosti jugoistočne Europe, kojoj su danas prvi ciljevi ulazak u Europsku uniju I NATO.

"Želimo da Balkan postane mlada, dinamična i energična pokretačka snaga Europe", rekao je Davutoglu. Ministri vanjskih poslova pripremaju završnu, Istanbulsku deklaraciju za sastanak predsjednika država i vlada u srijedu. Davutoglu je znatan dio govora posvetio Bosni i Hercegovini koja "prolazi ključno razdoblje" i pritom zahvalio Hrvatskoj i Srbiji jer pridonose atmosferi mira i stabilizacije regije. Pozvao je na integraciju Kosova u mehanizme regionalne suradnje te pozdravio sudjelovanje slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara kao i kandidaturu Slovenije da postane punopravna članica SEECP-a.

SEECP je pokrenut 1996., na poticaj država jugoistočne Europe u svrhu izgradnje povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Hrvatska je od 1997. bila u statusu promatrača, a punopravna sudionica postala je 2004. godine. Predsjedala je SEECP-om 2006./2007. Ostale članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Turska.