c S
Dnevne novosti

Predsjednik Josipović čestitao Dan državnosti

24.06.2010 07:39 ZAGREB, 23. lipnja 2010. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku uz Dan državnosti svim građanima Republike Hrvatske.
Obilježavajući Dan državnosti kao spomen na 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, ponosno se prisjećamo toga važnog povijesnoga datuma kao kamena temeljca obnove hrvatske države, stoji u čestitki.

Danas, kada poput većine drugih naroda živimo u svojoj samostalnoj i slobodnoj državi, zahvalni svima koji su pridonijeli ostvarenju toga cilja, okrenuti smo prije svega ciljevima i zadaćama što nam ih postavlja naše vrijeme. Na prvome mjestu to je potreba da se Republika Hrvatska i dalje razvija kao stabilna zemlja demokracije, manjinskih, vjerskih i svih drugih ljudskih prava i sloboda, kao zemlja slobodnoga poduzetništva, ali i socijalne pravde.

Imajući u vidu skori završetak pregovora s Europskom unijom, važno je da i dalje poduzimamo potrebne reforme državne uprave i pravosudnoga sustava, jačajući uz to participaciju građana u javnome životu. Tomu valja na poseban način pridružiti pojačani napor za što brži izlazak iz gospodarske krize i provedbu reforme koja će pridonijeti povećanju konkurentnosti i izvozne usmjerenosti hrvatskoga gospodarstva, s izravnim pozitivnim učincima na životni standard naših građana.

Hrvatska ima prirodne potencijale, infrastrukturnu izgrađenost, i najvažnije: ima mlade obrazovane i osposobljene ljude za razvojne pothvate što ih traži naše vrijeme. Budemo li znali čuvati svoju vrijednu povijesnu baštinu, a ujedno biti otvoreni dobrim iskustvima drugih i sposobni iskoristiti razvojne potencijale, možemo reći da smo na najbolji način vrednovali napore i žrtve prethodnih naraštaja, ostvarujući ono čemu su se nadali i u što su vjerovali.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske srdačno čestitam Dan državnosti!", stoji u čestitki predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.