c S
Dnevne novosti

Belin: I dalje pada popularnost vlade Angele Merkel

24.06.2010 07:28 BERLIN, 23. lipnja 2010. Popularnost Unije CDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP), stranaka vladajuće koalicije na čelu s Angelom Merkel, pala je na najnižu razinu od početka godine, proizlazi iz rezultata ispitivanja javnog mnijenja što su ga objavili tjednik "Stern" i televizijska kuća RTL.
Tako demokršćanska Unija CDU/CSU uživa povjerenje 30 posto birača, dok bi koalicijski partner FDP, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, dobio povjerenje pet posto birača. To je za obje stranke najniža vrijednost zabilježena u tekućoj godini.

Oporbena Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i stranka Zelenih bi zajedno osvojile 45 posto glasova i time 10 posto više od trenutno vladajuće koalicije. Prema rezultatima istog ispitivanja, što ga je za "Stern" i RTL proveo demografski institut Forsa, drastično pada i popularnost kancelarke Angele Merkel. Za nju bi, da se mjesto šefa vlade bira direktnim putem, glasovalo 39 posto birača što je četiri posto slabije nego prošlog tjedna i najlošija vrijednost u posljednje tri godine.

Promatrači za slabe vrijednosti vladajuće koalicije optužuju loš početak rada i prije svega neslogu unutar same vlade. Kao jedan od mogućih uzroka se navodi i planirani paket mjera štednje koji prije svega pogađa siromašnije slojeve društva.