c S
Dnevne novosti

Josipović u Istanbulu: bolje imati dobre susjede nego najčvršće ograde

25.06.2010 07:00 ISTANBUL, 23. lipnja 2010. Bolje biti okružen dobrim susjedima nego najčvršćim ogradama, no da bismo to postigli ponajprije moramo sami biti dobar susjed, poručio je na samitu predsjednika država i vlada zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Istanbulu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Na skupu koji će završiti prihvaćanjem Istanbulske deklaracije i predajom jednogodišnjeg predsjedanja SEECP-om s Turske na Crnu Goru, Josipović je u govoru izrazio zadovoljstvo što se skup održava u "veličanstvenom gradu kakav je Istanbul", koji je "simbol spajanja prošlosti i sadašnjosti i različitih kultura".

"Bolje je biti okružen dobrim susjedima nego najboljim ogradama", no da "bismo imali dobrog susjeda, ponajprije to moramo biti mi sami", rekao je. A regija jugoistočne Europe, jedna od "najbogatijih umjetničkih riznica u svijetu", koja leži na raskrižju kultura, predugo je bila opterećena sukobima i izgubljenim povjerenjem.

Prvi cilj današnje generacije postići je integraciju regije, zajednice 150 milijuna ljudi, koji su njezin 'najdragocjeniji kapital" i regija je "sada spremna svoj puni potencijal podići na višu razinu", drži Jospović. Istaknuo je da cijeli hrvatski državni vrh podupire puni suverenitet i cjelovitost susjedne Bosne i Hercegovine koju je posjetio i u prisutnosti predstavnika svih triju konstitutivnih naroda odao počast svim žrtvama rata 90-ih godina.

Zahvalio je Europskoj uniji na pruženoj pomoći u integracijskom procesu te naglasio da će i Hrvatska tako pomagati drugima. "Hrvatska se neće nikada procesom integracije u EU služiti da bi zaustavila napredovanje svog susjeda...Mi ćemo ostati vjerni zagovornici europske integracije cijele regije", rekao je.

Uvodne riječi na samitu procesa koji su osnovale same države regije u cilju izgradnje povjerenja, održao je domaćin skupa, turski predsjednik Abdullah Gul. U ime BiH, Haris Silajdžić je zahvalio Turskoj na inicijativi trojnih sastanaka Turska-BiH-Srbija, što je unaprijedilo odnose dviju susjednih zemalja, Svi su čestitali Sloveniji, koju u Istanbulu predstavlja njezin predsjednik Danilo Tuerk na ulasku u SEECP te pozdravili preporuku Europske komisije za ukidanjem viza državljanima BiH te Albanije. Poslijepodne će se održati samit o "kulturnim koridorima" na temu "Glazba kao metafora kulturnog dijaloga u JIE" što je Josipović posebno pozdravio jer je glazba univerzalni govor.