c S
Dnevne novosti

Sindikati: prikupljeno 720.078 potpisa

25.06.2010 07:06 ZAGREB, 24. lipnja 2010. Sindikati su prema dosad obrađenim podacima prikupili 720.078 popisa građana za zahtjev za raspisivanjem referenduma o prijedlogu vladinih izmjenama Zakona o radu (ZOR), privremeni je podatak koji su čelnici pet sindikalnih središnjica objavili na današnjoj konferenciji za novinare.
U ovom trenutku brojka za koju mogu jamčiti je 720.078 potpisa, a taj broj još samo može biti veći, jer se još uvijek provjeravaju i pristižu liste s potpisima, rekao je voditelj središnjeg punkta za prikupljanje i obradu potpisa Tomislav Kiš. O točnom broju potpisa i o daljnjim aktivnostima Organizacijski odbor izvijestit će u srijedu, 30. lipnja, na konferenciji za novinare, najavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

Čelnici sindikalnih središnjica ocijenili su da je broj prikupljenih potpisa pobjeda građana i zajedničkog rada svih sindikata, te jasna poruka hrvatskoj političkoj eliti da treba razumijeti signale vremena i poruke građana. "Ovo je pobjeda građana hrvatske države, iako će prava pobjeda biti tek kada dođemo do Zakona o radu po mjeri radnika i vlast natjeramo na zaokret u načinu vladanja", kazao je Matijašavić. Dodaje kako nema razloga za euforiju, kako će sindikati razraditi svoje daljnje djelovanje, a u fokusu interesa bit će socijalno-ekonomski interesi građana.

Ovo je blagdan hrvatske demokracije, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji smatra da se nad više od 720 tisuća potpisa treba zamisliti svaka vlast. "Više od 720 tisuća potpisa jasna je poruka hrvatskoj političkoj eliti - upisujemo vas u školu demokracije, a podučavat će vas hrvatski građani", rekao je Sever dodajući kako je to poruka vlasti da trebaju razumjeti signale vremena i znati prepoznati poruke građana.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ističe kako nema razloga za trijumfalizam, ali i kako je riječ o velikom uspjehu jer su sindikati uspjeli organizirati 15 do 20 posto hrvatske populacije. Dva su faktora uspjeha - u državi vlada ogromna količina nezadovoljstva općim stanjem, građani su nezadovoljni načinom na koji se rješavaju problemi, a drugi je faktor jedinstvo sindikata, kazao je Ribić poručujući da i to pokazuje da sindikati moraju ići na objedinjavanje i ujedinjavanje.

Ribić ističe i da bi referendumsko izjašnjavanje trebalo prakticirati češće, jer građani imaju pravo na izjašnjavanje o pitanjima koja se tiču njihova života, a ne se samo na izborima svake četiri godine izjašnjavati o tomu tko će ih voditi. V.d. predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kaže kako su građani pokazali da neće da im se smanjuju prava, da žele živjeti bolje, a predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ističe da je na sindikatima velika odgovornost i da ne smiju propustiti svoju šansu.

Čelnici sindikata danas nisu htjeli govoriti o daljnjim aktivnostima kao ni o proceduralnim problemima koji su pred njima s obzirom na neusklađena zakonska rješenja. Preozbiljan je trenutak, raspravit ćemo o daljnjim aktivnostima, donijeti odluke o čemu ćemo izvijestiti u srijedu, odgovorio je Matijašević. Na pitanje pak o najavama da bi Vlada mogla danas u proceduru uputiti izmjenjeni prijedlog ZOR-a tek je kazao kako će Vlada učiniti što misli da je potrebno i neka to čini, dok Sever dodaje kako bi trebala znati iščitati broj potpisa na zahtjevu za referendum.