c S
Dnevne novosti

Rusija želi što brže zatvaranje OHR-a u BiH

28.06.2010 07:21 SARAJEVO, 26. lipnja 2010. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov potvrdio je u Banjoj Luci da se vlada njegove zemlje zalaže za što brže zatvaranje ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) jer smatra kako je stanje u BiH dovoljno stabilno.
"Naše je stajalište kako održavanje protektorata u zemlji koja je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nema smisla", kazao je Titov novinarima nakon sastanka s najvišim dužnosnicima Republike Srpske. Zamjenik šefa ruske diplomacije u petak je u Sarajevu razgovarao s članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem, te s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

U Banjoj Luci primili su ga predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, entitetski premijer Milorad Dodik i predsjednik parlamenta Igor Radojičić. Titov je iznio stajališta Moskve da se sva otvorena pitanja u BiH mogu rješavati samo dogovorom triju naroda i dvaju entiteta, a Dodik je ovu prigodu iskoristio kako bi ponovio da u RS-u nisu zainteresirani za ozbiljnije izmjene ustavnog daytonskog ustroja BiH.

"Spremni smo riješiti pitanje diskriminacije koje je povezano s odlukom (Europskog) suda (za ljudska prava) u Strasbourgu, ali isto tako nismo za kasnije masovne promjene ustava", izjavio je Dodik. Europski sud za ljudska prava ranije ove godine je presudio da ustav i izborni zakon BiH narušavaju prava pripadnika manjinskih naroda jer im ne dopuštaju kandidiranje za članove Predsjedništva BiH ili za zastupnike u Domu naroda Parlamenta BiH.

Unatoč zahtjevima Vijeća Europe da se ta diskriminatorska pravila promijene prije provedbe izbora zakazanih za 3. listopada, vodeće političke strane u BiH o tome nisu uspjele postići dogovor. Vijeće Europe sada očekuje da se izborno zakonodavstvo BiH uskladi sa sudskom presudom najkasnije šest mjeseci nakon izbora.