c S
Dnevne novosti

Jandroković u Austriji na Europskom forumu Wachau 2010

28.06.2010 07:22 ZAGREB , 26. lipnja 2010. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjeluje na Europskom forumu Wachau 2010 u Austriji koji se održava na temu "Dunavska regija u novoj Europi-mogućnosti i izazovi", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
Forum se održava jednom godišnje u organizaciji austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i pokrajinske vlade Donje Austrije, a sudionici su visoki dužnosnici i ministri te uglednici iz javnog i političkog života Europske unije i kandidata za članstvo u Uniji.

Po priopćenju, Jandroković se u govoru zahvalio Austriji i ministru vanjskih poslova Michaelu Spindeleggeru na potpori koju pružaju Hrvatskoj u ostvarenju njezina glavnog vanjskopolitičkog cilja - pristupa u članstvo Europske unije. Šef hrvatske diplomacije izložio je stajališta Hrvatske o razvoju Strategije Europske unije za dunavsku regiju rekavši da je jedini uspješan pristup formiranju takve makroregije uključivanje svih zemalja dunavskog sliva u Strategiju, neovisno o njihovom članstvu u Europskoj uniji.

Kao prioritetne točke hrvatskog sudjelovanja u radu dunavske regije Jandroković je naveo izgradnju i obnovu cestovne i željezničke infrastrukture, oživljavanje hrvatskih plovnih putova, razvoj turističkih sadržaja, razvoj malog i srednjeg poduzetništva te zaštitu okoliša. Na plenarnim sjednicama ovogodišnjeg Europskog foruma raspravlja se o mogućnostima i izazovima za dunavsku regiju u okviru nove Europe, kao i oblikovanju tog područja u prosperitetnu, održivu i sigurnu makroregiju.

U radnim grupama razgovara se o izazovima unutarnje i vanjske sigurnosti dunavske regije, mogućnostima i prednostima Strategije Europske unije za dunavsku regiju, gospodarskom, socijalnom i infrastrukturnom razvoju dunavske regije, kao i kulturnom i prirodnom okruženju regije, navodi se u priopćenju MVPEI-a.