c S
Dnevne novosti

Eko Kvarner uputio otvoreno pismo premijerki Kosor

29.06.2010 07:15 RIJEKA, 27. lipnja 2010. Predsjednik ekološke udruge ""Eko Kvarner" Vjeran Piršić premijerki Jadranki Kosor uputio je otvoreno pismo u kojem ju poziva da odustane od najavljene realizacije projekta "Družba Adria" i zaštiti nacionalne interese.
Vjeran Piršić, u ime ekološke udruge "Eko Kvarner", navodi tri osnovna razloga zbog kojih bi realizacija "Družbe Adrie", projekta izvoza ruske nafte na svjetsko tržište putem naftovoda koji bi se protezali od Samare u Rusiji do Omišlja na otoku Krku, bila štetna za Hrvatsku.

Pismo je reakcija na premijerkinu izjavu nakon sastanka s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u kojoj najavljuje ponovni pokušaj realizacije "Družbe Adrie". Kao prvi razlog Piršić navodi nerješavanje ekološkog pitanja - Studija utjecaja na okoliš odbačena je 2006. godine zbog negativnih utjecaja koje bi projekt imao na morsku floru i faunu, turizam i zalihe pitke vode u Gorskom kotaru, a otad se nije poradilo na rješavanju problema.

Druga je stavka materijalna korist. "Prihod koji bi se ostvario od transporta 5 milijuna tona nafte preko luke u Omišlju je desetak milijuna dolara, što je u odnosu na dvije milijarde dolara ukupne vrijednosti pretovarene nafte katastrofalno loše ugovoren posao za Hrvatsku", stoji u pismu.

Piršić navodi i nepremnost spasilačkih službi na mogući incident, havariju tankera koja bi uništila ekosustav i lokalno gospodarstvo te premijerki Kosor poručuje da "provjeri informacije koje je dobila o projektu i odustane od servisiranja interesa strane sile".