c S
Dnevne novosti

Dogovor G20 o smanjenju deficita i duga, uz ispunjenje planiranih poticaja

29.06.2010 07:14 TORONTO / WASHINGTON, 27. lipnja 2010. Skupina G20, čije članice čine 85 posto svjetskog gospodarstva, je na samitu u Torontu prihvatila ciljeve za srednjoročno smanjenje proračunskih manjkova i državnih dugova, te dogovorila ispunjenje postojećih planova o gospodarskim poticajima.
Napredna gospodarstva postavila su cilj da prepolove deficite do 2013. godine i stabiliziraju omjer javnog duga prema bruto nacionalnom proizvodu (BDP) do 2016., prema završnoj izjavi objavljenoj po završetku skupa. G20 je obećao zadržati postojeće planove za poticanje gospodarstva, te poduzeti "usklađene akcije" za održavanje ekonomskog oporavka.

Članice G20 također su se suglasile da banke moraju "znatno" povećati obvezni kapital, a zemljama će biti dopušteno usklađivanje s novom standardma do kraja 2012. "Iskreno, ovo je više nego što sam očekivala, jer to je dosta konkretno. Uspjeh je da su industrijalizirane zemlje kao skupina to prihvatile", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je na samitu upozoravao protiv naglog prekida poticaja, na kraju je pozdravio predanost članica G20 da prednost daju smanjenju deficita, rekavši kako "ne mogu svi juriti prema izlazu u isto vrijeme". Obama je naglasio i važnost da Kina, kao drugo svjetsko gospodarstvo, provede obećanje o fleksibilnijem tečaju svoje valute. Politika umjetnog održavanja niskog tečaja juana ima isti učinak kao da Kina subvencionira svoj izvoz i visokim carinama priječi uvoz, upozorio je američki ekonomist i Nobelovac Paul Krugman u svojoj zadnjoj kolumni u NY Timesu, pozivajući Washington da razmotri protumjere.

Nova gospodarstva unutar G20 obećala su poduzeti mjere za jačanje socijalne sigurnosne mreže, podizanje infrastrukture potrošnje i poboljšanje fleksibilnosti tečaja, dodaje se u izjavi. Završna izjava, sadržana na 22 stranice, uključuje ciljeve koje je zagovarao domaćin sastanka kanadski premijer Stephen Harper, nastojeći premostiti razlike između SAD-a i Europe, tako da je predložio minimalne ciljeve za smanjenje deficita i duga. "To je akrobatski konopac po kojem moramo hodati. Da bi održali oporavak, imperativ je da ispunimo postojeće planove poticaja. Istodobno, napredna gospodarstva moraju poslati poruku da će se, nakon isteka planova poticaja, posvetiti uvođenju fiskalnog reda kod kuće", rekao je Harper.

Summit G20 pokazao je da se svjetsko gospodarstvo pomaknulo u novu fazu otkako je financijska kriza bila u punom zamahu. Krizno poticanje gospodarstva iz proračuna, zamijenila je zabrinutost oko negativnog utjecaja državnog deficita i dugova na održivi rast. Očekivanja od samita u Torontu su bila ograničena, uglavnom zato što za većinu problema financijske regulative nije predviđeno rješavanje sve do završnog godišnjeg samita u Seulu. No, skup je poslužio da se velike zemlje obrate strahovima na tržištu da je državna potrošnja izbjegla nadzoru, ocijenio je The Wall Street Journal.

Završna izjava summita G20 kompromis je između dviju suprotstavljenih vizija globalnog gospodarstva, koja skriva podjele između SAD i Europe, očite uoči skupa. SAD je upozorio da prebrzo kretanje prema smanjenju deficita i ograničenju poticaja nosi opasnost od druge globalne recesije. Europske zemlje, poglavito Njemačka, upozorile su pak da presporo kretanje može proizvesti neodrživa dužnička opterećenja, više kamatne stope, pa čak i obustavu isplate državnih dugova.

Na kraju su SAD i EU postigli kombinirani sporazum. SAD je podržao inicijativu G20 da se prepolove manjkovi do 2013., što je Obama već ranije obećao kod kuće, u zamjenu da G20 u izjavi podrži gospodarski rast kao glavni prioritet. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je zajedničku izjavu skupa nazvao "kompromisom, točkom ravnoteže", a ne "uputama iz G20". Indija, Brazil, Kina i druga nova gospodarstva bila su zabrinuta oko podrivanja globalnog rasta, posebno u SAD-u, najvećem svjetskom gospodarstvu. "Moramo djelovati na oprezan i prikladan način obzirom na termine, ritam i intenzitet izlaska iz paketa gospodarskih poticaja te učvrstiti zamah za oporavak svjetskog gospodarstva", rekao je kineski predsjednik Hu Jintao.

Neke zemlje, poput Brazila, protivile su se konkretnim ciljevima za smanjenje deficita i duga, ističući da će njihovo ispunjenje štetiti rastu. "To je drakonski, teško i pretjerano. Neke zemlje to neće moći učiniti. Potrebno je, ali to je prebrzo", rekao je brazilski ministar financija Guido Montega. Globalni oporavak G20 u zajedničkoj izjavi opisuje "neujednačenim i krhkim" te ističe da za održivi rast, treba ispuniti postojeće planove poticaja, te "stvarati uvjete za snažnu domaću potražnju".

Čelnici 20 vodećih svjetskih gospodarstava, u izjavi su također pozvali na "postupno, srednjoročno ukidanje subvencija za neučinkovita fosilna goriva, kojima se ohrabruje njihova rasipna potrošnja, uzimajući u obzir ranjive skupine i potrebe razvoja".

Okupljanje svjetskih državnika u Torontu pratili su masovni prosvjedi antiglobalista i sindikata protiv siromaštva i nezaposlenosti. Policija je uhitila ukupno 562 osobe, od čega 224 do nedjelje poslijepodne, izjavio je glasnogovornik policije pokrajine Ontario, Rodney Petroski. Uglavnom mirne prosvjede, remetila je skupina anarhista koja je koristila taktiku pod nazivom "Crni blok" - krećući se u manjim grupama, njihovi su pripadnici obučeni u crno, s kapuljačama na glavi, razbijali izloge i palili policijska vozila, nakon čega bi skinuli crnu odjeću i ubacili se među ostale demonstrante. Policija je uzvratila gumenim mecima, suzavcem te brojnim uhićenjima, poglavito anarhista.