c S
Dnevne novosti

Matijašević: sindikati će na sjednicu GSV-a samo ako se razgovara o smislu i načinu funkcioniranja GSV-a

29.06.2010 07:18 ZAGREB, 28. lipnja 2010. Koordinator sindikalnih središnjica i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izjavio je da su sindikati odgovorili predsjedniku Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti da su spremni doći na sjednicu Vijeća samo ako bi se na njoj razgovaralo isključivo o smislu i načinu funkcioniranja GSV-a.
"Sindikalna je strana spremna doći na višesatnu sjednicu GSV-a, ako bi ona bila organizirana isključivo o pitanjima smisla i načina funkcioniranja GSV-a", kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Matijašević. Matijašević je podsjetio da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala sindikate na nastavak razgovora i nastavak rada GSV-a, a stigao je i pisani poziv ministra Kalmete koji je predsjedavajući GSV-a. Kada bi do sjednice moglo doći, Matijašević nije mogao reći napominjući kako bi za takvu višesatnu sjednicu trebalo uskladiti termine.

Na sve upite vezano za buduće aktivnosti sindikata nakon prikupljenih više od 720 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a, Matijašević je tek rekao da će sindikalne središnjice o tomu izvijestiti na konferenciji za novinare u četvrtak, 1. srpnja. Predsjednici pet sindikalnih središnjica su 19. svibnja na sjednici koordinacije sindikalnih središnjica odlučili da neće sudjelovati u radu GSV-a, a obrazložili su to kontinuiranim izigravanjem socijalnog dijaloga, nezadovoljstvom sveukupnim stanjem i ponašanjem Vlade i poslodavaca u krizi, a "kap koja je prelila čašu" bila je najava izmjena Zakona o radu (ZOR) kojom bi se, po mišljenju sindikalaca, uništio sustav kolektivnih ugovora.