c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo o privatizaciji Ine tražit će očitovanje DORH-a

30.06.2010 07:30 ZAGREB, 28. lipnja 2010. Saborsko istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine zatražit će od Državnog odvjetništva (DORH) očitovanje provodi li istragu vezano uz privatizaciju Ine, kako su ovih dana pisali mediji, budući da bi paralelna istraga DORH-a i Povjerenstva bila u suprotnosti sa Zakonom o istražnim povjerenstvima.
U današnjem nastavku rasprave o privatizaciji Ine saborsko Povjerenstvo odlučilo je od Hrvatskog sabora zatražiti još dodatna tri mjeseca rada kako bi prikupilo sve potrebne dokumente i donijelo zaključke. Od Vlade će pak zatražiti skidanje oznake tajnosti s ugovora o plinskom poslovanju.

Na prijedlog Gorana Marića (HDZ), Povjerenstvo će od DORH-a zatražiti da u roku osam dana dostavi očitovanje o eventualnom ispitivanju predsjednika Uprave MOL-a, a vezano uz privatizaciju Ine, kako su ovih dana pisali mediji. Naime, paralelna istraga Povjerenstva i DORH-a bila u suprotnosti sa zakonom, ističe Marić. Gordan Maras (SDP) kazao je kako povjerenstvo već gotovo tri mjeseca radi, a značajan dio posla nije obavljen. "Za to se stalno pronalaze neki razlozi", rekao je te ustvrdio kako HDZ-ovci sustavno opstruiraju raspravu o dijelu privatizacije Ine iz 2008. i 2009. godine, zbog koje su SDP-ovci upravo i tražili formiranje povjerenstva.

Odgovorio mu je Boris Kunst (HDZ) kazavši da HDZ-ovci inzistiraju na provedbi istrage od početka privatizacije 2003., koju SDP-ovci "stavljaju pod tepih". "Tražimo da se poštuje red, a ne da se najprije ispituje 2008./2009., a tek onda da se vraćamo na početke 2003.", ističe Kunst. Na temelju ocjene SDP-ovaca kako najveći dio posla tek predstoji, od Hrvatskog sabora zatražit će se da se rad Povjerenstva, koje je s radom trebalo završiti 23. srpnja, produlji rok na još tri mjeseca.

Od Vlade će se pak zatražiti da se skine oznaka tajnosti s ugovora o plinskom poslovanju, jer, po mišljenju SDP-ovaca, u njemu nije štićen strateški državni interes, a s čime se, kako kažu, javnost ima pravo upoznati.