c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o članarinama u turizmu

30.06.2010 07:33 ZAGREB, 29. lipnja 2010. Nakon jednotjedne stanke, Hrvatski sabor će nastaviti zasjedanje raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama.
Tim se izmjenama, čije donošenje vlada predlaže po hitnom postupku, predlaže da se za 20 posto smanje stope po kojima obveznici plaćaju članarinu turističkoj zajednici. Vlada predlaže i drugačiju raspodjelu prihoda od članarine, na način da bi se 7,5 posto izdvajalo na poseban račun Hrvatske turističke zajednice za namjensku potporu zajednicama na turistički najrazvijenijim područjima.

Preostala sredstva raspodijelila bi se na način da bi 65 posto sredstava išlo turističkoj zajednici općine ili grada, 10 posto turističkoj zajednici županije, te 25 posto sredstava Hrvatskoj turističkoj zajednici. U vladi smatraju da će smanjenje stope za plaćanje članarine te drugačija raspodjela prihoda rezultirati smanjenjem prihoda od članarine u ukupnom iznosu od oko 25 posto.

Banski dvori na predložene zakonske izmjene gledaju kao na vladin značajan doprinos rasterećenju gospodarstva u vrijeme krize. U nastavku zasjedanja zastupnici bi trebali raspraviti i predložene izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima je nakana olakšati poslovanje gospodarskih subjekata i suzbiti sivu ekonomiju.

Članovi saborskog Odbora za Ustav sutra bi trebali obaviti razgovor s pet kandidata za suca Ustavnog suda. Kandidati su odvjetnik Branko Čizmek, sudac zagrebačkog Županijskog suda Mirko Klinžić, sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić, državni tajnik Ministarstva pravosuđa Zoran Pičuljan i sutkinja Ustavnog suda Nevenka Šernhorst.