c S
Dnevne novosti

GONG za sankcije protiv onih koji nisu podnijeli financijska izvješća za promidžbu na lokalnim izborima

01.07.2010 07:30 ZAGREB, 29. lipnja 2010. Nestranačka udruga GONG očekuje da će nadležne institucije primijeniti Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata koji jedini propisuje sankcije te izvijestiti javnost o tome što su poduzele protiv onih koji su prekršili zakon zbog neobjavljivanja financijskih izvještaja za izbornu promidžbu na lokalnim izborima 2009.
Osvrćući se na Izvješće Državnog ureda za reviziju o uvidu u Završne izvještaje o izvorima i visini sredstava utrošenih za izbornu promidžbu na lokalnim izborima 2009. godine, a koje je dostavljeno Hrvatskom saboru, GONG se u današnjem priopćenju pita hoće li oni koji su prekršili zakon biti sankcionirani.

Napominje da su za neke od prekršaja, sukladno Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, predviđene novčane kazne od 50.000 do 500.000 kuna. Udruga navodi kako se, iako Državni ured za reviziju poimenice ne navodi prekršitelje, u Izvješću ističe da čak 234 kandidata nije dostavilo Završni izvještaj, od kojih je devet izabrano za nositelje izvršnih vlasti, a pravo na naknadu troškova izborne promidžbe iz proračuna u prvome izbornom krugu ostvarilo je njih 124, a u drugom izbornom krugu - 24.

"Od ukupnog broja (1763) dostavljenih Završnih izvještaja, u 315 izvještaja, odnosno njih 17,9 posto, kandidati i zamjenici kandidata nisu iskazali izvore (donatore) i visinu sredstava, kao ni troškove, uz izjavu da nisu ostvarili troškove, ni trošili sredstva za izbornu promidžbu" navodi se u priopćenju. Uz to, najveći broj kandidata i zamjenika kandidata koji nisu dostavili Završno izvješće kandidirao se u lokalnim jedinicama na području Osječko-baranjske županije (49), Brodsko-posavske županije (43), Zadarske županije (20) te Splitsko-dalmatinske županije (19).

Iako su nadležna izborna povjerenstva lokalnih jedinica trebala objaviti cjeloviti završni izvještaj o izvorima i visini sredstava za izbornu promidžbu svih kandidata u lokalnom službenom glasilu i lokalnim sredstvima javnog priopćavanja GONG ističe kako je revizijom utvrđeno da je od 576 izbornih povjerenstava, samo njih 288 ili 50 posto, objavilo završni izvještaj u lokalnom službenom glasilu i lokalnim sredstvima javnog priopćavanja. Od ostalih nepravilnosti koje je utvrdio Državni ured za reviziju, GONG je uz ostalo istaknuo i da neki kandidati nisu naveli tržišne vrijednost darovanih proizvoda i usluga, 197 kandidata ili njih 11,2 posto je navelo da nisu otvorili poseban račun, a 554 ili 31,4 posto kandidata nije navelo putem kojeg računa su financirali izbornu promidžbu.

Stoga smatra kako bi Državno izborno povjerenstvo trebalo dodatno provjeriti koja izborna povjerenstva nisu ispunila svoju zadaću, kao i razloge takvog nepoštivanja Zakona, kako bi za sljedeće izbore izborna povjerenstva u novome sastavu odgovornije provodila Zakon.